Читате ли шта пише у уговорима

Млади људи веома мало познају своја права, што смо и очекивали, кажу за РТС Александра Кнежевић и Драгана Радошевић, координатор пројекта и асистент на пројекту "Права у раду, рад на правима". Идеја је да покренемо свест код младих људи шта су њихова права и обавезе како би се осећали боље у радном окружењу, полазећи од става да је задовољан радник најпродуктивнији радник, сматра координатор пројекта.

Радно право је сегмент људских права којем није посвећена довољна пажња. Посебно се то односи на младе раднике. 

О томе колико приликом потписивања првих уговора млади читају шта су њихова права за РТС говоре Александра Кнежевић и Драгана Радошевић, координатор пројекта и асистент на пројекту "Права у раду, рад на правима".

Александра Кнежевић каже да је пројекат стартовао у новембру 2018. године иако је припрема за њега трајала годину дана док су сви партнери ускладили своје потребе и очекивања а завршава се 12 месеци након тога, 1. децембра 2019. године.

Међународни монетарни фонд је изнео прогнозу да читав Западни Балкан, који конкурише за чланство у Европској унији очекује одлив око петине радне снаге.

Радошевићева каже да млади људи веома мало познају своја права, што су и очекивали.

"Али зато смо и почели ову причу да бисмо их кроз цео процес упознали са свим њиховим правима и омогућили им да их нађу на једном месту", каже Радошевићева.

Према њеним речима, пројекат је почео истраживањем - анкетом да ли сте упознати са вашим радним правима и ако нису просечне оцене онда су испод просека колико су млади упознати.

"То истраживање је одредило ток целе даље приче, тако да смо имали вршњачке едукације, образовали смо младе синдикалне чланове да се обучавају за вршњачке едукаторе, онда су они ширили знање, а у току је изграда брошуре, водич за младе кроз радна права и механизам заштите. Трудимо се да младе обазујемо али и да им олакшамо приступ информацијама везаним за радно право", истакла је Радошевићева.

Говорећи о темама које треба да се нађу у брошури, она каже да их нема посебно писаних разумљивим језиком младог човека, нешто што ће млади човек да прочита пред спавање што га неће заморити - нешто што је везано за уговор и све друге радно-правне односе.

Које су теме обрађене

"Обрадили смо на који начин се може суочити са негативним појавама и како реаговати на њих. Обрадили смо теме од којих се креће, типови уговора, шта сваки од њих подразумева, слободни дани, прековремени рад, право на коришћење дана за додатну едукацију - све што сапада у свакодевно функционисање младе особе у радном окружењу", истакла је Кнежевићева.

Често се сусрећу са тим да млада особа није упозната са тим да има слободан дан за селидбу или колико има слободних дана за венчање зато што се није на време упознала са свим оним што пише у уговору.

Каже да је обавеза послодавца не само да преда папир, него да усменим путем информише младу особу о свему ономе што папир садржи.

"Међутим, то се не ради. Идеја је да покренемо свест код младих људи шта су њихова права и обавезе како би се осећали боље у радном окружењу, полазећи од става да је задовољан радник најпродуктивнији радник", закључила је Кнежевићева.

Пројекат је регионалног карактера јер је спроведен у БиХ, Црној Гори, Северној Македонији, као и у Словачкој.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи