Србију лане напустило 50.000 људи, шта стварно стоји иза тих бројки

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић каже за РТС да је управљање миграцијама једно од најозбиљнијих питања које имају земље читавог региона, па и Европе. Први закључак истраживања, у којем је учествовало 11.000 студената, је да уписне политике на факултетима и ситуација на тржишту рада морају бити боље усклађени. Економски разлог није једини због чега млади желе да напусте земљу. Просек оних који сада напуштају Србију је 28 и по година, а сваки пети је високообразован.

Нашу земљу прошле године је напустило више од 50 000 људи. ММФ је упозорио Владу Србије да мора да донесе пакет мера како би се спречио одлив мозгова.

Гостујући у Београдској хроници РТС-а, министарка Славица Ђукић Дејановић рекла је да информација није нова посебно за оне који се баве демографијом и популационом политиком.

Према њеним речима, управљање миграцијама је једно од најозбиљнијих питања које имају земље читавог региона, па и Европе.

Из Немачке огроман број високообразованих људи одлази у скандинавске земље, у САД, каже министарка.

Према њеним речима, миграције су цивилизацијска реалност и са њима се суочавамо на начин да прво морамо да реално видимо колико људи оде, колико ипак дође, врати се, било као пензионери или зато што се нису снашли тамо где су отишли и колики је тај миграциони салдо.

Ђукић Дејановићева истиче да наша статистика показује да има регистрованих 16.000 људи годишње – што је миграциони салдо, мада она мисли да је број већи.

Студенти изрекли свој став у истраживању

"Урадили смо истраживање на 11.000 студената у јануарском року. Они су се укључили у онлајн захтеван упитник, где је било потребно до сат времена за одговоре", рекла је Ђукић Дејановићева.

Истраживање је, како каже, значајно јер су студенти изрекли свој став.

"Од 11.000, 3.900 је рекло да чим заврши факултет планира да оде из Србије. Када смо их питали шта на то кажу родитељи, податак нас је заинтригирао и изненадио – 90 одсто мама и тата подржавају децу. Разлог зашто студирају овде су јефтине студије, дају добар квалитет, лако ће наћи тамо посао", истакла је министарка.

Истакла је да је први закључак био да уписине политике на факултетима и ситуација на тржишту рада морају бити боље усклађени.

Одговарајући на питање да ли је економски разлог једини разлог што одлазе стручњаци, Ђукић Дејановићева каже да просек оних који сада напуштају Србију 28,5 година, а сваки пети је високообразован.

"Структура оних који одлазе прети да угрози креативност, радну ефикасност, фертилност – све оно што су нам приоритети и због тога заиста инвестиције у нова радна места које изискују дигитално писмене, способне, образоване – који ће бити плаћени више него што је до сада био случај су корак који правимо, који Влада прави", рекла је министарка.

Због чега студенти желе да оду из земље

"Када смо питали студенте због чега планирају да оду, први разлог је био да желе да раде у струци за коју се школују. На другом месту је материјални статус, неупоредиво квалитетнији живот, већа сигурност", истакла је министарка.

ММФ каже да нису само еконосмнки услови једини разлог и предлажу да јачамо институције.

Министарка каже да када говоримо о миграцијама нико не може бити заинтересованији од младих, али трансгенерацијски проблем миграција кроз време се мењао.

Истиче да су некада мигранти одлазили – оде патер фамилијас, који заради за породицу и врати се.

"Данас одлазе млади који формирају породице у Немачкој, Швајцарској, Аустрији, Норвешкој, САД и почињу своје породичне животе, професионални статус и ретко ко жели да се врати", рекла је министарка.

Сматра да и географски и историјски и социјално смо ту где смо и да нас разна зла не заобилазе, а онда када човек дуго трпи различита зла која долазе независно од њега сам изгуби ентузијазам.

"Оно чега довољно нема је самоповерење и поверења у мог комшију и мог колегу са радног места. Заједнички можемо много више", закључила је Ђукић Дејановићева.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи