Апел возачима – "паркирајте" телефон и гледајте испред себе

"Дан без мобилног телефона" се данас први пут обележава у Србији. Комитет за безбедност саобраћаја и "Телеком" позивају учеснике у саобраћају да се током дана уздрже од употребе мобилног телефона како би се смањио број незгода.

Комитет за безбедност саобраћаја и "Телеком Србија" апелују на учеснике у саобраћају да данас током вожње "паркирају" телефон што даље од себе, као и да због своје и безбедности других учесника у саобраћају то чине и сваког другог дана у години када седну за волан, наводи се у саопштењу "Телекома".

"Много је разлога због којих возачи током вожње скрећу пажњу са саобраћајне ситуације. То могу бити рекламни натписи поред пута, може бити саобраћајна незгода која се догодила у супротној траци ауто-пута, али свакако је најчешће скретање пажње на екран мобилног телефона", изјавио је Милан Вујанић, председник Српског комитета за безбедност саобраћаја.

Напоменуо је да је и најмање скретање пажње у саобраћају опасно, јер се при брзини од 50 километара на час за само две секунде пређе чак 28 метара, а најмање две секунде је потребно се на екрану телефона види ко зове или ко је послао поруку.

"Дакле, 28 метара ћете возити практично на слепо и то само да бисте бацили поглед на телефон, а у тих 28 метара може да закочи ауто испред, да изађе пешак на коловоз, да мотоциклиста проба да се укључи у саобраћај", навeo je Вујанић.

Према речима Дамира Окановића, директора Српског комитета за безбедност саобраћаја, разговор телефоном, играње игрица на телефону или држање слушалица телефона на оба уха опасно је и за пешаке.

"Ако бисмо анализирали саобраћајне незгоде у којима су учествовали возачи или пешаци који су непрописно употребљавали мобилни телефон, највероватније бисмо дошли до сазнања да су разговори који су вођени, поруке које су писане или читане, садржај који је прегледан, односно да мотив употребе телефона није имао повод од великог значаја и да је могао да буде одложен на неколико минута", рекао је Окановић.

Годишње у свету око 1,3 милиона људи погине у саобраћајним незгодама, а све већи број страда управо због тога што возачи нису гледали испред себе, него у екран мобилног телефона, наводи се у саопштењу.

Различита истраживања показују да употреба мобилног телефона током вожње повећава ризик од саобраћајне незгоде за четири до чак 23 пута, што повећава шансе да возач који разговара током вожње учествује и страда у саобраћајној незгоди.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи