Шести Сандрин успон на Тупижницу у част донора

Сандра Живковић, 27-годишња девојка из Књажевца, која од рођења болује од цистичне фиброзе, шести пут је организовала акцију пешачења од села Бучја до врха Тупижнице, у дужини од седам километара. Њој су пре седам година успешно трансплантирана плућа у Бечу, и од тада сваке године у част свог донора пешачи врлетима те планине.

Успон од села Бучја у подножју Тупижнице, заједно са Сандром прешло је око 250 планинара из целе Србије. Заљубљеници у природу с посебном енергијом савладавали су препреке, неки од њих са трансплантираним срцем прошле године.

"Ја ћу свог донора да испоштујем, попећу се на врх Тупижнице. Хвала му", наводи транспланитари пацијент.

Циљ ове акције, поред меморијалног карактера, јесте и да се шири свест о значају завештања органа.

"Свакако да је у Србији ситуација много боља него што је била, и о томе сведочи број трансплантираних када се упореди са претходним годинама, али смо ми из здравствене струке, а верујем и грађани Србије, свесни да је та бројка мала у односу на број оболелих", објашњава др Мирјана Радисављевић, координаторка за трансплатацију јетре КЦ Ниш.

После скоро три сата пешачења, наша јунакиња је на врху Тупижнице.

"Пошто је ово већ шести пут да се пењем, већ сам навикла, да тако кажем, мало сам спорија, мало су ме чекали, али с обзиром на то у каквој сам ситуацији била пре шест година, ово је стварно сјајно", наводи Сандра Живковић, организаторка акције.

Сандрино пешачење подржано је од Министарства здравља у оквиру кампање "Продужи живот".

На врх Тупижнице, на 1160 метара, сви учесници акције стигли су живи и здрави, да би "Продужили живот".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 24. сеп 2019, 02:14) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Svaka čast mlada damo!