Матичне ћелије из компаније "Криосејв" пребачене у Варшаву

Министарство здравља обавестилo је директоре свих државних породилишта да, до добијања званичног обавештења о статусу компаније "Криосејв Србија", ставе ван снаге уговоре склопљене са овом компанијом. Реч је о једној од највећих светских банака матичних ћелија која је у Швајцарској изгубила лиценцу.

Државна породилишта у Србији имају потписане уговоре са компанијом "Криосејв Србија" која је унашој земљи регистрована од 2006. године. Како наводе у породилиштима, ти уговори су неопходни како би запослени Криосејв" компаније или неке друге банке матичних ћелија могли након порођаја да изнесу узорке из болница.

Управа за биомедицину Министарства здравља данас је послала допис свим државним породилиштима да ставе ван снаге те уговоре до добијања званичних информација о пословању те компаније.

Београђанин Растко Петаковић положио је у тој банци матичних ћелија, матичне ћелије свог детета 2012. године. Када су му овог пролећа биле неопходне те ћелије, како наводи, није могао да их добије. Каже да није једини. У Швајцарској је против компаније "Криосејв" покренуо тужбу.

"Биле су потребне. Када смо тражили њихов транспорт, није био успешан. Након тога смо покренули детаљнију истрагу о томе шта се све дешава и какве је активности компанија предузимала. У тој истрази смо увтрдили да компаније није спроводила све потребне лабораторијске анализе узорака, да није спроводила све анализе које су неопходне из крви мајке", рекао је Петаковић за РТС.

Истиче да је с обзиром на то, и на нека друга сазнања поднео кривичну пријаву. Наводи да га је на бази те пријаве контактирао "Свис медик", агенција за заштту здравља у Швајцарској.

"Сарађивали смо, обавештени смо да је на бази те пријаве покренут поступак", истакао је Петковић.

До компаније "Криосејв Србија" екипа РТС-а није могла да дође. На телефоне се нису јављали на мејлове данас нису одговарали. Из Завода за јавно здравље у Швајцарској је речено да је компанија избрисана из регистра матичног складиштења матичних ћелија.

Пре тога, овог пролећа су од швајцарских власти тражили дозволу да преместе материјале и узорке из Швајцарске у Пољску.

У Заводу за јавно здравље Швајцарске кажу да су у току истраге и да је полиција извршила претрес у неколико кућа.

РТС има сазнања да су узорци премештени у Варшаву и да су у овом тренутку у банци матичних ћелија у Пољској. Неопходне је да се изврше додатне анализе да би се утврдило да ли су ћелије транспортоване како треба.

У овом тренутку раде се анализе. То може потрајати неколико месеци. Ако су родитељима неопходне матичне ћелије њихове деце, најбоље би било да се обате директно компанији у Варшави.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. сеп 2019, 11:39) - anonymous [нерегистровани]

banke matičnih ćelija

Šta se desilo sa našom bankom matičnih ćelija koja je počela da se gradi u KG?Zašto je obustavljena gradnja?U našoj zemlji su otvorene 12 stranih banaka,zaradile su skoro 40 miliona evra od naših roditelja!

(четвртак, 19. сеп 2019, 10:02) - anonymous [нерегистровани]

moderno vreme

Ko zna gde su ćelije i u kakvom stanju i za šta će da ih upotrebe. Otkad je profit postao jedini cilj, sve se urušilo i čovek ne može da veruje nikome. Čovek je postao prirodni resurs, od jeftine radne snage za kompanije i konzumenta njihovih nezdravih proizvoda, do izvora organa i matičnih ćelija, kao i zamorče za farmaceutske kompanije. Biće sve gore i gore.

(четвртак, 19. сеп 2019, 09:34) - anonymous [нерегистровани]

matične ćelije

Zašto naša država nije osnovala nacionalnu banku matičnih ćelija,umesto što to rade stranci kod nas?!Evo kako se to završilo!

(четвртак, 19. сеп 2019, 00:57) - ДбР [нерегистровани]

Профит

Постоје одређене делатности које нипошто не смеју бити препуштене приватном сектору. Потпуно очекивано, њима је примаран профит, а матичне ћелије нису роба на којој може да се зарађује. Мени су моје спасиле живот, па верујем да знам о чему пишем.