"Кул је да знаш" – тренинзима до смањења вршњачког насиља

Како смањити вршњачко насиље? Један од начина је едукација саме деце и у том правцу је урађен пројекат вршњачке медијације који окупља учеснике из шест општина међу којима су и две из Подунавског округа – Велика Плана и Смедеревска Паланка. Циљ тренинга је оспособљавање вршњачких медијатора за ненасилно решавање сукоба.

Двадесет осам средњошколаца обучава се за програм вршњачке медијације. На тренинзима уче како да препознају насилне ситуације, да их зауставе, али и да помогну да се успостави комуникација између учесника у сукобу.

"На почетку да смиримо ситуацију, да се особе међусобно слушају, да не упадају једна другој у реч, да их на неки начин доведемо у ситуацију да они сами дођу до решења и да се помире", каже Милица Пешић, ученица медијаторка.

Милица Јањић истиче да имају прилику да науче како да помогну другарима који се нађу у свађи или сукобу.

Око 65 одсто ученика је бар једном доживело насиље, а 22 одсто пријављује учестало вршњачко насиље. Интерактивни тренинзи један су од начина да се статистика промени на боље.

"Обучавају се и да сами интервенишу у својим одељенским заједницама да спрече насиље да се даље распламсава и да евентуално учествују у процесу медијације када до конфикта дође, а обе стране желе да се помире", објашњава Живкица Ђорђевић, педагог и тренер обуке.

У оквиру пројекта "Кул је да знаш" учествује и седам наставника, како кажу, едукација је потребна и њима, јер је насиље често и на релацији ученик–наставник.

"Сви ми који радимо преко 20 година ако нисмо ишли на неке додатне едукације тешко ћемо да разумемо ове нове генерације ако их не пратимо, а морамо, без обзира колико ми пружали отпор, да смо и на друштвеним мрежама јер ту их много добро упознамо, много боље него у школи", наглашава Јелена Златкова из Удружења "Свет речи".

Удружење "Свет речи" из Велике Плане након тренинга огранизоваће и манифестације "Спортом против насиља", "Културом и музиком против насиља", као и конкурс за најбоље кратке филмове који афирмишу медијацију као начин решавања сукоба.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 18. сеп 2019, 09:11) - anonymous [нерегистровани]

Odgovornost

KAze se da kada maloletnik navrsi 14 godina, roditelj ne moze da se smatra odgovornim, tj. kaznjivim za prestupe deteta. Ovakvo ponasanja deteta proizilazi iz kucnjeg vaspitanja, sto jeste potpuna odgovornost roditelja. Naravno, dete je uvek i pod uticajem okoline, koja je danas daleko veca (drustvene mreze) nego ranije, ali i dalje najvazniju korekciju moze da izvrsi roditelj, kod kuce.
Mislim da i roditelje treba uvuci u ove vezbe, jer i oni imaju odgovornost!