Трансплантацијом органа продужена два и створен један нови живот

За развој трансплантације важни су грађани, здравствени систем, држава, медији. Ипак, тај програм не може ни да опстане, ни да се развија без подршке породице потенцијалног донора, која једним "да" може да продужи више живота. То најбоље знају Сандра Живковић и Драгана Ђаковић, које после трансплантације плућа и јетре живе нове животе. Драгана је захваљујући трансплантацији однедавно и мајка.

Драгана Ђаковић је 26. јула родила сина Радована. Сада, скоро два месеца касније, Драгана каже да се добро осећају.

"Навикавамо се једно на друго и сналазимо се полако у свему. Радован је добар, слуша, уживамо једно у другоме – ја у мајчинству, а он у мажењу и пажењу", рекла је Драгана.

Иако је рођен месец дана пре времена, лепо напредује – добио је већ килограм и по. Радована сви чувају - родитељи, бака, тетка, а посебно сестричине.

Николина и Андреја изразиле су своју срећу и љубав према Радовану, а миран је, како кажу, само када се мази.

Драгана одлази једном месечно на контролу и наставља са терапијом неопходном после трансплантације. Каже, испуниле су јој се две највеће жеље – добила је јетру и постала мајка.

Да Драгани пре шест година у Ургентном центру није урађена трансплантација јетре, она вероватно више не би била жива, јер су јој лекари давали још неколико месеци живота.

И Сандра Живковић живи захваљујући трансплантацији плућа која јој је урађена у Бечу.

Из љубави према планинарењу, родном крају, али пре свега у част свог донора, наредне суботе, шесту годину заредом, организује поход на 1.160 метара високу Тупижницу.

"Ја бих овом приликом позвала све љубитеље природе и планинарења да дођу у Бучје на Тупижницу 21. септембра, да се заједно попнемо у част мог донора, чијим плућима ја дишем, и у част свих донора овог света", рекла је Сандра.

Ове године Радован и његова мама не учествују у походу, али већ наредне послаће поруку и захвалности донору и важности даривања органа.

број коментара 0 Пошаљи коментар