Зашто нема уџбеника за реформисане разреде гимназије?

Реформа гимназија почела је прошле године. Први разред ђаци су завршили са тек покојим новим уџбеником. У другом, ништа боља ситуација. План и програм постоје, али упркос обећањима Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања да ће нови уџбеници бити одобрени до почетка школске године, то се није десило.

Како учити и савладати градиво када уџбеника за други разред гимназије још нема у књижарама, питају се ђаци и њихови родитељи, а професори се уздају у своју креативност, поготово из српског језика и књижевности где су измене највеће, због лектире у реформисаном програму.

"Чињеница да не постоји уџбеник, читанка, граматика за други разред гимназије је нефер и неправда према ђацима и родитељима", сматра Ана Аврамовић, професор српског језика и књижевности Треће београдске гимназије.

Каже да се сналазе на различите начине – користе старе читанке, литературу из библиотеке, траже по интернету, копирају старе уџбенике што представља посебну потешкоћу јер то може да подлегне прекршају о заштити ауторских права 

Нови уџбеник из физике није најављен, али се примењује нова расподела часова – час теоријског предавања и један час рачунских вежби.

"За тај један час требало би да пређем целокупно градиво другог разреда које је веома захтевно за ученике и кључно је за студенте техничких факултета", каже Драгана Павловић, професорка физике Треће београдске гимназије. 

Према њеним речима, за часове вежбе немају никакво упутство шта треба да се ради, да ли ће то бити рачунски задаци или експерименталне вежбе или комбинација. То је, како каже, наставницима остављено да сами одреде. 

Препорученог уџбеника нема ни из биологије.

"Ми наставници припремамо материјале за ученике, било копирањем постојећих садржаја или копирањем истих. Такође упућујемо ученике на садржаје у уџбеницима који су се раније користили у настави у вишим разредима јер је градиво делимично пребачено из на пример трећег разреда друштвеног смера гимназије или четвртог разреда природног смера гимназије", каже Сања Дамјановић, професор биологије Треће београдске гимназије.

У Националном просветном савету најављују да ће нови уџбеници бити спремни до краја године. Истичу да промене у градиву нису драстичне, само је приступ другачији. Како кажу, уџбеници нису обавезно наставно средство, а професорима се нуди већа креативност. Родитељи ђака, међутим, не мисле тако.

"Дошла сам да купим, пола књига нема. На великој сам муци. Неки траже, неки диктирају", каже мајка једног ученика. 

Док не стигну нови уџбеници за други разред гиманзије, није лако ни професорима ни ђацима. У Национално-просветном савету издавачи су већ предали уџбенике Заводу за уџбенике, али и Заводу за унапређење васпитања и образовања, где су формиране и комисије које треба уџбенике да одобре. 

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 11. сеп 2019, 00:12) - anonymous [нерегистровани]

Reformisan program

Ja idem u 2. godinu Gimnazije I prva sam generacija koja ide po reformisanom planu I programu. On uopste nema smisla . Nije primetno puno na mnogim predmetima, medjutim istorija je sumanuto bezveze I nema smisla uciti je po ref. programu. Sve je isprevrtano I ne ide redom . Nema nacina da se povezuje dok se uci. Stvarno van pameti. Koliko sam volela I ucila istoriju u osnovnoj skoli toliko je sad ne volim. Uzimam sveske iz osnovne skole da bih skapirala sta se radi uopste.

(среда, 11. сеп 2019, 00:05) - Profesorka [нерегистровани]

Naopako

Mi uvek krećemo od repa u svim reformama, umesto od glave.

(уторак, 10. сеп 2019, 11:47) - anonymous [нерегистровани]

Prvaci

Isto je sa knjigama koje se dobijaju od ministarstva. Znali su u maju koja deca dobijaju knjige. Nije moguće da ne mogu da deca dobiju knjige 1. septembra. Nego treba da čekaju oktobar a gradivo se gomila. Moje dete je treće po redu i to znači da će celo svoje školovanje kasniti sa dobijenjem knjiga. Ili da ja odustanem i kupujum knjige u buduće.

(уторак, 10. сеп 2019, 05:52) - anonymous [нерегистровани]

Слично је у основним школама

У основним школама је слична ситуација. Градиво иде а ученици из појединих предмета немају уџбенике...Негде још ни дневници нису стигли.

(понедељак, 09. сеп 2019, 19:39) - anonymous [нерегистровани]

У Републици Српској

У гимназијама још нема одјељењских књига нити се зна када ће доћи.Туга.