Гвоздени крст за Гвоздени пук

У Бадовинцима у Мачви подигнут је Гвоздени крст гвозденом пуку, који је на данашњи дан 1914. у ноћи крваве битке на Дрини спречио контраофанзиву аустроугарске војске после Церске битке. У част храбрим борцима по налогу Краља Александра Карађорђевића Станислав Бинички направио је и песму "Марш на Дрину"

Ноћ је била прохладна, а магла се и 8. септембра пре 105 година спустила на реку. На Дринској обали борци топличког гвозденог пука три дана су сахрањивали Мачване побијене у повлачењу Аустроугара са Цера.

Чување српске границе био је војнички завет, а огорченост због злочина одговор са Лиманске аде на нову непријатељску офанзиву понтонским чамцима.

"Деда је причао да српски сељак није умео да плива, али су се домишљати Срби досетили, ухватили су један другог за појасеве и направили су ланац и тако су један за другим прешли преко Дрине и том приликом са друге стране изненадили аустроугарску војску и нанели им губитке", каже Срђан Симовић из Куршумлије, унук Јеврема Симовића носиоца Албанске споменице .

Бројчано знатно слабији Топличани, спречили су да непријатељска чизма крочи на тло отаџибине. У ноћи крваве борбе на Дрини, Аустроугарска је изгубила 1.400 војника, српска војска остала је без 33 ратника, 160 их је рањено.

"Ми не смемо да заборавимо ни ко смо, ни шта смо, историја мора да се чува", каже Живота Јевремовић, председник удружења "Гвоздени пук Игриште".

С поносом и на част у рукама потомака уз Дрину бројне фотографије, ордење и знаменитости предака.

"Први пут смо изнели из куће указ који је деда добио кад су га одликовали Карађорђевом звездом, а то је зарадио на Солунском фронту", каже Копривица Мира из Куршумлије, унука Петка Јовановићае.

Лазар Мијачић из Ниша показао је гусле које је направио његов прадеда Лазар Мијачић, војник и борац другог Гвозденог пука

Те гусле су, каже, са њим учествале у Првом и Другом Балканском рату и  у бици на Дрини.

"Ја сам пети унук из брака ратних другова гвозденог пука. Они су се заветовали да то ратно пријатељство преточе у породично и моји су баба и деда деца ратника Гвозденог пука који су учествовали у овој бици", каже Зоран Ђорђевић, потомак из Сремске Митровице.

Да се споне не забораве из Топличкој краја стигао је и комад земље, а да се Дрином с поносом и даље чује песма Биничког подсећаће Гвоздени крст - аманет будућим генерацијама.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 09. сеп 2019, 07:34) - ds [нерегистровани]

некад се знало

Бескрајно хвала јунаци!

(понедељак, 09. сеп 2019, 02:59) - nb [нерегистровани]

Bez slobode...

...zivot NIJE vredan!!!
Hvala nasim precima, kao i svim ucesnicima u svim nasim ratovima. Slava stradalima.

(недеља, 08. сеп 2019, 23:14) - ,," [нерегистровани]

Слобода!

Јесте са закашњењем, али Коначно се враћамо Путањи, и нема места замеркама.


Вечна је Слава Храбрим Прецима!
Вечна је и Захвалност Потомака за Слободу, коју су Нам Они Извојевали!

Да Нам Живи Српство и Наша Држава!

][
][

(недеља, 08. сеп 2019, 22:40) - Милош [нерегистровани]

Браво људи!

Прелепо је што чувате успомену на своје славне претке! А њима хвала за жртву!