Мештани пожешког села обновили стари обичај – мобом до бољег живота

Велики и тешки сезонски послови у пољопривреди некада су могли да се ураде једино мобама, а оне су, без обзира на посао, увек биле добровољне. Традиционални обичај међусобног помагања, потиснула је механизација али о традицији, у Глумчу код Пожеге, сачували су је и модернизовали.

За десет грла у домаћинству Мила Филиповића ни ове зиме нема зиме за храну. Да припреме силаже у помоћ су на мобу стигле и комшије.

"Потребна је слога, потребно је да се поштују старински обичаји. Ту је потребан и рад. Треба радити да би се имало. Ако радиш имаш, ако не радиш – немаш", наводи Миле Филиповић из Глумча.

И Миле се одазива на мобе код комшија. Kаже то је традиција, а старији уче млађе предностима колективног рада на добровољној основи.

"Овако је код нас стално. Организујемо се и радимо све заједно", наводи Мићо Тешић из Глумча.

Станоје Ристовић наводи да се на моби доноси све – од дрва, па до кукуруза и пшенице, док Радоје Николић додаје да се заједничким снагама лако дође до циља.

Домаћин Миле вредне раднике награди богатом трпезом. То је прилика да се поврати снага, исприча понека анегдота или шала.

"Не плаћам гориво, а ни раднике јер су данас код мене на мобу дошле комшије", објашњава Филиповић. 

У пољу, кажу, нису потребне међе ни ограде, јер се тачно зна докле је чије.

Сложне комшије из Глумча кажу, док год буде оваквих моба, живеће и села у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи