Школска година почела штрајком дела просветара

Почетак школске године обележио је и штрајк чланова Уније синдиката просветних радника Србије који траже повећање зарада на начин како је то претходно било договорено, као и разговоре са надлежнима о томе.

Председница Уније синдиката просветних радника Јасна Јанковић рекла је новинарима да је тај синдикат позвао своје чланове шириом Србије да данас скрате часове на 30 минута што су и учинили у око 670 школа у Србији.

Тај синдикат, како је казала, има чланство у 736 школа у Србији.

Јанковићева је навела да захтев штрајкача наставак социјалног дијалога о увођењу праведних платних разреда у све области које се финансирају из будзета, покретање засталих преговора из октобра прошле године и неиспуњавања оног што је договорено.

Расположени смо за разговор и борићемо се да до њега дође што пре", рекла је Јанковић.

Сматра да је лоше то што је увођење платних разреда одложено за јул 2020. године, и то према њеној оцени, вероватно води до 2021. године.

Јанковићева је објаснила да је повећање плата за ову годину требало да износи 14, 6 одсто а да је предлог синдиката био да то буде 20 одсто од октобра ове године. Траже разговоре са министром Шарчевићем, али и осталим ресорним министрима и како кажу, покушаће да дођу до председнице Владе и да од ње сазнају шта се дешава са тим.

Просветари траже од надлежних да прихвате њихове захтеве који им, како кажу, законски припадају јер су оштећени у поређењу са другим занимањима и позивају се на споразум који су представници четири синдиката потписала 2015. са ресроним министарством, а што се, како наводе, не поштује и зато желе да преговарају о томе.

Представници Уније синдиката просветних радника траже и исплату пет Светосавских награда у износу од 25.000 динара, затим да они који уносе податке у систем и воде електронски дневник у школама такође буду плаћени како је обећано.

Делегација УСПРС разговарала је са представницима ресорног министарства у згради Министарства просвете у Немањиној.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије