Братољуб – мост без прилаза

Братољуб – мост на Дрини између Љубовије и Братунца – иако је завршен пре две године, и даље чека своју функцију. Србија је испунила све уговорне обавезе, а у Босни и Херцеговини изградњу заједничког прелаза и царинског терминала правдају недостатком финансија.

Деценију су чекали да градња почне, a две године су се радовали са обе стране Дрине постављању сваког стуба. Kада је мост завршен, уместо користи од Братољуба – бетонска баријера.

Пет хиљада људи од Братунца до Љубовије свакодневно прелази с једне на другу страну. Поред новог моста, једина спона две општине је стари мост.

Емилија Томић из Сребренице редовно релази на другу страну Дрине.

"Похађам средњу медицинску школу у Сребреници, а у Љубовију долазим на праксу, морам да прелазим 20 километара јер је ближи мост затворен", каже Емилија.

Вида Радановић из Љубовије истиче да би са отварањем моста било и нових радних места.

"Ту би радио терминал, самим тим више људи би било запослено, већа фреквенција људи", навела је Ирина.

Србија је реку премостила, а и Република Српска је урадила свој део посла с друге стране.

Мост је дуг 227 метара, а широк 14 метара. Иако има две коловозне траке, и две бициклистичке и пешачке стазе, на њему су само кућица државне полиције БиХ и жичана ограда због миграната са наше стране.

Уместо заједничког прелаза и царинског терминала, што је у државној надлежности БиХ, ту је само земљани пут.

"Надамо се да ће се коначно после одлуке Председништва БиХ обезбедити додатна три милиона и да ће Савет министара показати разум и убрзати ту реализацију", рекао је начелник општине Братунац Недељко Млађеновић.

Председник општине Љубовија Милован Ковачевић је рекао да привреда прави веће трошкове јер саобраћај није кренуо мсотом.

Због Братољуба у Братунцу домаћи привредници проширују производњу, изграђено је 500 станова. У Љубовији после 28 година ниче стамбена зграда, планира се ауто-камп уз реку.

Изградњом обећаног тунела на брду Прослоп, пут преко још неотвореног моста, био би најкраћа веза између Београда и источне Босне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара