"Ургентна медицина мора да буде дигнута на највиши ниво"

У свим областима у здравству морају бити повећане плате како би се људи задржали у земљи, поручио је председник Александар Вучић, који је посетио Градски завод за хитну медицинску помоћ у Београду. Најавио је и да ће до краја године за Хитну помоћ стићи 17 нових возила.

Александар Вучић разговара са руководством здравствене институције која годишње обави скоро 100.000 интервенција и спаси један мали град.

Вучић је у разговору са министром здравља Златибором Лончаром и директором Градског завода за хитну медицинску помоћ Гораном Чолаковићем истакао да у свим областима у здравству морају бити повећане плате како би се људи задржали у земљи.

Председник је додао да и у социјалном сектору треба повећати плате.

Такође, говорећи о едукацији из ургентне медицине, указао је да је Србија изгубила много људи јер није указана прва помоћ, или није било средства за заустављање крви.

Према његовим речима, ургентна медицина мора да буде дигнута на највиши ниво.

Председник је рекао да се огроман новац троши за здравство, да је поносан када се улаже у објекте и повећање плата запосленима, али да хоће "из коже да искочи" када види да се у здравственим установама не води материјално рачуноводство.

Навео је да је ове године за ретке болести издвојено 50 милиона евра, а да до пре неку годину то није била ставка у буџету.

Председник је најавио да ће до краја године почети реконструкција Инфективне клинике.

Нова возила Хитној помоћи до краја године

Хитна помоћ је прво место са којим се сви суочавају у случају ургентних проблема са здрављем, својим и својих ближњих, а лекари, медицинско и немедицинско особље се боре за животе људи, напоменуо је Вучић. 

Истакао је да ће они и ове године имати повећање плата, што ће, нада се, значити њихову опредељеност да остану у својој земљи.

Вучић је новинарима рекао да зграда Хитне помоћи готово 60 година није реконструисана, уз мање обнове пре четири године које су биле недовољне.

Најавио је и да ће до краја године за Хитну помоћ стићи 17 нових возила.

Председник је пренео да напредују радови на изградњи и обнови КЦС, Земунске болнице, Института за мајку и дете, "Дедиња 2", као и да ће се градити нова Инфективна клиника, за коју каже да је у најтежем стању.

"Али биће најмодернија, на понос свих. Ускоро крећемо са тим", рекао је Вучић.

Најавио је да ће затим почети обнова домова здравља, јер је ту, како каже, најмање рађено.

Вучић је рекао да је посебно поносан на програме вантелесне оплодње, захваљујући којима се годишње роди 3.500 до 4.000 деце.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић је рекао да би реконструкција, уз помоћ ИПА фондова и Града Београда, требало да почне током наредне године.

"Радови од септембра наредне године"

Директор Градског завода за хитну медицинску помоћ у Београду Горан Чолаковић захвалио је на посети председнику Александру Вучићу, министру здравља и градоначелнику, јер тиме, каже, показују колико значи ургентна медицина и колико је Хитна помоћ важна за здравствени систем.

Најавио је да би радови на изградњи нове и реконструкцији постојеће зграде требало да почну од септембра наредне године.

Радови ће се одвијати уз помоћ ИПА фондова, а реконструкција је вредна 16 милиона евра, од чега 11 милиона даје ЕУ, а пет милиона Србија.

Чолаковић је појаснио да ће радови ићи у више етапа, од којих је прва везана за рушење гараже, на чијем месту ће бити изграђена нова зграда - А блок, а онда ће се радити реконструкција обе постојеће зграде и градиће се пасарела која ће спојити Б и Ц блок.

Како каже, биће знатно бољи услови, а само кол-центар ће се простирати на 120 квдарата.

"Имаћемо српски полигон ургентне медицине, да ниједан студент неће изаћи са факултета, а да не прође кроз тренинг, кроз полигон ургентне медицине. Они треба да прођу са нашим екипама, да науче како се ради, да буду сигурни...", рекао је Чолаковић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије