Екскурзија није само шопинг, ђаци пишу реферате

Нови правилник о ђачким екскурзијама почеће да се примењује од 1. септембра. Весна Недељковић из Министарства просвете рекла је за РТС да су јасно дефинисане регије Србије као дестинације, а новина је да школама следи стручно упутство о томе.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Весне Недељковић, помоћницa министра просвете рекла је да ће, по новом правилнику, у иностранство моћи само велики матуранти, а ученици основних школа, једном у току свог школовања, могу одабрати дестинацију да то буде Република Српска.

Како каже, то се не сматра иностранством, али је излазак из Србије и до сада није било уобичајено када су у питању основци.

Циљ и сврха екскурзије и за велике матуранте и за основце треба да буде потпуно исти - образовно-васпитни циљ мора бити постигнут, истиче помоћница министра просвете.

Каже да су екскурзије у неком тренутку изгубуле своју праву сврху и преториле се, када се говори о средњим школама, у једну врсту туристичког обиласка и помало шопинга.

"Идеја нам је била да деца упознају Србију и лепоте Србије и у новом правилнику смо јасно дефинисали регије Србије, да не буду само одређене планине или и одређене бање", рекла је Недељковићева.

Циљ нам је било да то престане и да деца схвате да је Србија довољно лепа и довољно велика, каже она.

"Поделили смо у овом тренутку Србију на осам регија, уважили смо геограграфске особине и шта регије у културном смислу поседују", подвачи помоћница министра.

Стручно упутство школама

Оно што је новина је да школама следи стручно упутство које ће много детаљније говорити о овим регијама, истакла је Недељковићева.

"Ми смо у току лета интензивно радили, морам да се захвалим представницима Јуте и колегама из Министарства туризма - дакле, имали смо радну групу која се бавила врло озбиљно регионализацијом Србије на начин на који до сада то није било урађено", истакла је Недељковићева.

Стручно упутство које ће школе добити и уврстити у годишњи план рада, који се доноси до 15. септембра, ће бити јасније у смислу дефинисања регија, али не само регија него и обилазака као и једне обавезе - да се у годишњем плану обавезно нађу обиласци наших центара изврсности - Виминацијум, Тршић, где је оснивач Република заједно са локалом, објашњава она.

Новитет је да ће ђаци имати обавезу да напишу реферат о томе где су били и шта су видели.

Постизање васпитних циљева 

Према њеним речима, екскурзија је право место где се може радити на постизању васпитних циљева и на социјализацији деце.

"Врло је важно да деца понесу одређена знања и сазнања које ће применити у настави и која ће моћи да изложе пред другим ученицима, пред парламнентом, пред Саветом родитеља", каже она.

До сада је била обевеза да се поднесе извештај Савету родитеља о дестинацији, али некада је у пракси то живело, а некада не, појашњава Недељковићева.

Новим правилником је строго забрањен алкохол за све учеснике путовања.

"Врло је важно напоменути да је конзумирање алкохола и других опијата на екскурзијама строго забрањено и кажњиво", каже она.

"Морамо поменути да смо у делу правилника упутили на нови правилник о превозу деце", рекла је она, додајући да је примена одложена да би превозници могли да постигнуоно што је неопходно за превоз.

Сваки аутобус који превози ђаке мораће да има има појас за везивање.

За путовање дуже од два дана родитељи ће достављати податке о здравственом стању ученика.

"Када дете дајете учитељу, он мора бити упознат са здравственим стањем детета, како би умео да правовремено реагује, потврду издаје одабрани лекар, све је контролисано и увид у документацију има одељенски старешина, родитељ и одабрани лекар", закључила је Недељковићева.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 29. авг 2019, 14:32) - Bg [нерегистровани]

Tačno netačno

“Новитет је да ће ђаци имати обавезу да напишу реферат о томе где су били и шта су видели.”
Čitala sam Pravilnik i tamo piše da će učenici PRE EKSKURZIJE pisati referate, a ne posle - pitam se koliko ozbiljno treba da shvatimo ovu službenicu kad je izrekla neke netačne stvari.

(четвртак, 29. авг 2019, 14:27) - Bg [нерегистровани]

Najbolje je kod kuće

A koliko bi to trebalo da kampuju u muzeju, šta vi mislite?

(уторак, 27. авг 2019, 10:46) - Bojan [нерегистровани]

Šoping izleti

Najjače je kad pošaljemo autobus pun dece iz provincije u Beograd i onda zbrze neki muzej ili kalemegdan na po 20min pa posle parkiraju bus na 5 sati na Ušću dok se učiteljice ne "izšopinguju" do mile volje, kafice, ovo-ono o trošku roditelja.... Za to vreme deca prebiraju po dzepovima za maskice za telefon i sl dok ne popadaju s nogu... ma milina jedna :/