Помор рибе у Топлици, штета "ненадокнадива"

Низводно од Куршумлије, у дужини од петнаестак километара ка Прокупљу, у реци Топлици, дошло је до масовног помора рибе.

Топлица је готово мртва река око 15 километара низводно од Куршумлије. Река је црне боје, мртве рибе се могу видети по површини, а шири се и јак непријатан мирис.

"Ово је некад била здрава и чиста река, где нисте могли да пређете босим ногама реку, а да не нагазите здраву и живу рибу. За пар година, можда и краће, нећемо више моћи да видимо живу рибу у овој реци. Са тиме се боримо из дана у дан, али никако не можемо да се изборимо", рекао је председник Удружења спортских риболоваца "Топлица" у Куршумлији Драгољуб Гилић.

Директор рибочуварске службе "Јужна Морава 2" Никола Кумановић изјавио је да се очигледно нешто дешава са квалитетом воде и да се већ неколико дана константно јавља угинуће рибе.

"Ми немамо ни Дунав, ни Дрину, ни Саву. Имамо реку Топлицу коју морамо да чувамо и пазимо и да нудимо нашим риболовцима. Неко мора озбиљно да схвати ово и да се позабави квалитетом воде", изјавио је Кумановић.

Сматра да је решење или фабрика за пречишћавање вода или да отпадне воде које се сливају у реку буду адекватног квалитета.

Пошто је реч о помору аутохтоних рибљих врста, Кумановић каже да их у Србији нико не прозиводи и не могу да се купе на тржишту и да је штета, на неки начин, ненадокнадива.

"Чак и да успете да надокнадите штету финансијски, не постоји начин да на тржишту купите ту рибљу млађ и да је вратите у реку", истакао је Кумановић.

Навео је да је по налогу Тужилаштва воду из Топлице узорковао Институт за јавно здравље из Ниша и да се чекају резултати.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 26. авг 2019, 17:34) - Glavni uzrok [нерегистровани]

Destrukcija kapitalizma

od Brazila do Srbije!

(понедељак, 26. авг 2019, 16:27) - Milan_swe [нерегистровани]

Zalosno je

Sta se radi. Ja sam poreklom iz tog dela. Problem je dugo poznat, svi znaju i ko je kriv i sve, samo je pitanje zasto niko ne preduzima nista. Tu vodu piju i ljudi, bunari su na 50-ak metara od reke, to niko ne spominje.

(понедељак, 26. авг 2019, 13:43) - Aлександар [нерегистровани]

Чека се задње време

Амбис од екологије. Ми смо на ЕУ путу као држава само на ТВ. Сви се брину за Амазонске шуме, а река Топлица небитна.

(понедељак, 26. авг 2019, 12:36) - anonymous [нерегистровани]

Čekanje

U Srbiji se stalno čekaju neki rezultati. Iako svi sve zaju, stvarnost je na čekanju.

(понедељак, 26. авг 2019, 12:28) - Sale [нерегистровани]

Strasno

Da li je moguce da niko nije odgovoran za ovakav zlocin,da li je moguce da otpadne vode idu tek tako u jednu malu reku....pa' ljudi moji da li ce mo se opametiti ......molim nadlezne da se izjasne i da se protiv odgovornih pokrene krivicni postupak....neko mora da robija.....

(понедељак, 26. авг 2019, 12:15) - anonymous [нерегистровани]

Osnovni problem

Zagađivanje voda i zemljišta je osnovni problem naše zemlje.

(понедељак, 26. авг 2019, 11:46) - Arsa [нерегистровани]

Logika

Obavezno prekontrolisati zemljista u okolini nesrecnog dogadjaja.