Протест испред министарства правде

Јеврејска општина Београд одржала је 23. протест испред Министарства правде, тражећи да се новоизабрани председник општине Александар Саша Јинкер упише уместо претходног председника Данила Медића.

Окупљени испред Министарства носили су транспаренте "Јеврејску заједницу ни нацисти нису успели да униште", "Поступите по закону - одлука је наша, упис ваш" и "Медићу даље руке од јеврејске имовине".

Рабин јеврејске заједнице Исак Асиел рекао је да су се данашњем протесту придружили и Савез јеврејских општина Србије, као и јеврејске општине Сомбор, Суботица, Зрењанин и Панчево.

Председник Савеза Роберт Сабадош је подсетио да Министарство од децембра не жели да упише ново руководство Јеврејске општине Београд и да се "грубо меша у аутономију јеврејске заједнице".

Он је додао да ће протест трајати док Министарство не упише изабраног представника.

Новоизабрано руководство Савеза јеврејских општина Србије на челу са Игором Гинзбергом реагујући на протесте издало је своје саопштење у коме каже да се залаже за очување јединства целокупне Заједнице, добре односе међу свим Општинама и враћање дијалога у легалне и демократске токове уз пуно поштовање институција.

"Савез јеврејских општина Србије изражава пуно уважавање чињенице правног легалитета руководства ЈОБ на челу са г. Данилом Медићем, сматрајући да су њихови напори да се ескалирани сукоб у ЈОБ који ствара господин Сабадош задрже у правним и цивилизованим оквирима од изузетног дугорочног значаја", наводи се у саопштењу.  

број коментара 0 Пошаљи коментар