Три хиљаде учесника десетог Церског марша у част јунака и славу предака

У част јунака Церске битке, од Шапца ка Текеришу, кренула је колона учесника десетог, јубиларног Церског марша.

У колони дугој километар скоро 3.000 људи. Да се поклоне сенима славних предака воља иста за бројне генерације. Тридесет пет километара до споменика на Текеришу за учеснике Церског марша више је од пешачког изазова.

"Са све униформом поново и ове године у част мога чукундеде Солунца и прадеде учесника Априлског рата", каже Драган Митровић из Шапца.

Зоран Ђорђевић из Сремске Митровице истиче да је ово манифестација патриотизма какве нема у Србији. "Нешто изузетно, десети јубиларни марш. Идемо да се поклонимо најбољима и најхрабријима због којих постојимо", додао је Ђорђевић.

Циљ им је исти, исте и потребе. Добра воља, удобна обућа и вода, године кажу нису препрека, а за ходошчће до Цера дошли су са свих страна.

"Имам девет година, ово ми је други пут на Церском маршу и да одам част војницима", наводи Нина Милутиновић.

Миле Савић каже да је дошао из Немачке на овај поход. "Пошто сам и прошле године први пут био и нисам одустао ни ове године да идем, имам 72 године", додао је Савић.

"Долазимо са Романије из Источног Сарајева. Ово је начин да испоштујемо наше јунаке", наглашава Радомир Мутавџевић.

Ветерани Интервентне полиције из Београда кажу да их има шездесет, да први пут учествују како би дали значаја нашим прецима.

Десети марш посвећен је најмлађем генералу и војводи из Великог рата Петру Бојовићу.

"Петар Бојовић је иначе рањен у операцији ослобађања града Шапца после Церске битке и ми смо застали на месту где се то десило", наводи Божа Катић, председник Удружења грађана "Церски марш".

Уз две паузе за доручак и освежење, пут до Цера трајаће осам сати. Колону поздрављену мештанима села до спомен обележја прати полиција и хитна помоћ, а возила на регионалном путу у част учесника традиционалног марша и сама се заустављају.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 18. авг 2019, 19:21) - ,," [нерегистровани]

Понос Српства!

За Славне Претке и у Њихову Част!

Вечна Захвалност!


][
][