Хеликоптери Ми-35 догодине у Србији, oво су могућности руских "убица тенкова"

Србија ће у првом кварталу 2020. године преузети четири нова хеликоптера Ми-35, најављено је током обиласка фабрике за производњу тог хеликоптера у Ростову на Дону.

Делегација Министарства одбране, предвођена министром Александром Вулином, обишла је фабрику за производњу хеликоптера Ми-35М "Роствертол" у Ростову на Дону.

Тренутно је у бази "Росвертол" 35 пилота и техничара који ће у новембру завршити шестомесечну обуку за хеликоптер Ми-35. 

Министар Вулин састао се са руководством ваздухопловног завода, присуствовао статичком приказу четири хеликоптера Ми-35М који ће бити испоручени Војсци Србије и демонстрационом лету.

Вулин је, обилазећи завод, најавио и побољшање материјалног положаја летачког особља.

Истакао је да нико не треба да се плаши наоружавања Србије.

"Србија ће се наоружавати и опремати и даље, спроводиће војно-технички споразум који је постигнут између председника Вучића и председника Путина, због чега смо веома поносни и захвални, али ово оружје никада неће бити злоупотребљено. Ово оружје служи само у сврху очувања мира и одвраћања било кога ко мисли да би са Србијом требало разговарати путем силе", рекао је министар Вулин.

"Оваквих није било у нашим јединицама" 

Мајор Добросав Дрндаревић, командант 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле из Краљева, говорећи о карактеристикама хеликоптера Ми-35М, истакао је да је разлика велика у односу на оно што је ВС до сада имала.

"Једна од тих разлика је и та опрема хеликоптера и сами инструменти са аналогног на дигитално. Друга разлика је у томе да добијамо много и у техничком и технолошком смислу и сада коначно имамо могућност да извршавамо наше задатке и оно за шта смо намењени, а то је борбена употреба у дневним и ноћним условима и у сложеним метео-условима. Добијамо, такође, и додатни ниво заштите јер је хеликоптер оклопљен – главни системи, мотор, ротор, као и сама кабина и пилоти су заштићени. Добили смо, такође, могућност да дејствујемо на већим даљинама и да, тако кажем, да дејствујемо и дању и ноћу, јер хеликоптер располаже термовизијом, телевизијом, опремљен је и наочарима за ноћно летење", истакао је мајор Дрндаревић.

Истакао је да је хеликоптер првенствено намењен за противоклопну борбу, али оспособљен и за целу палету других задатака које може да извршава, као што су превожење људства, терета и извиђање и из ваздуха.

Капетан Милош Милошевић, технолог у чети за одржавање 98. ваздухопловне бригаде, нагласио је да је Ми-35М тип хеликоптера каквог до сада није било у јединицама Војске Србије.

"Системи су нови, доста су захтевнији, напреднији, али су и поузданији и то све доноси доста новог за нас – нова искуства, нове књиге, нова упутства, нове приручнике, тако да нас очекује доста посла", истиче капетан Милошевић задужен за одржавање ваздухоплова у "Лађевцима".

Спецификације хеликоптера  

Хеликоптер Ми-35М може транспортовати до осам војника с пуном опремом и наоружањем до 1.500 килограма, док терете великих димензија може да носи на специјалним ужадима или сајлама.

Посада хеликоптера, пилот и пилот-оператер, смештена је у тандем-кабинама, са двоструким командама, а летелица поседује оклоп који штити како посаду, тако и виталне делове хеликоптера.

За заштиту од вођених ракета хеликоптер је опремљен системима за пасивну и активну самозаштиту.

Резервоари за гориво обложени су материјалом који спречава цурење горива и експлозију при поготку, а ради смањења инфрацрвеног одраза на издувним цевима мотора уграђени су системи за смањење температуре издувних гасова.

Хеликоптер Ми-35М поседује последњу генерацију авионике и нападно-навигацијског система, оптоелектронски нишански систем, као и системе самозаштите који обезбеђују борбену употребу хеликоптера у свим метео-условима, дању и ноћу.

Високе борбене карактеристике огледају се и у максималној брзини од 310 километара на сат и оперативној висини од 5.400 метара, као и долету до 460 километара. С допунским резервоарима горива то може да буде и до 1.085 километара.

Од наоружања, на хеликоптеру је у обртној куполи уграђен топ калибра 23 милиметра и увезан са системом за управљање ватром.

На сваком крилу може носити широк дијапазон наоружања укључујући додатне топове 23 милиметра, невођене ракете 80 милиметара и најсавременије вођене ракете великог домета.

Делегацији Министарства одбране презентоване су могућности Завода и упознати су са производним процесом израде хеликоптера Ми-35, Ми-28НЕ и Ми-26Т2. 

број коментара 17 Пошаљи коментар
(недеља, 18. авг 2019, 09:00) - Пера механичар [нерегистровани]

Још овај ситни детаљ..

Хеликоптери још нису код нас, треба их прво транспортовати преко територије неке од земаља нашег компактног НАТО окружења, што ће судећи по примеру недавног увоза извиђачких возила БРДМ бити прилично компликовано... Због ове "ситнице" нисмо добили ни половину онога што нам је Русија наменила (С-300, 60 тенкова, итд...).

(субота, 17. авг 2019, 19:52) - Tek toliko... [нерегистровани]

Ovo mi je ulepšalo veče:

Vazduhoplohov!"а не хелихоптер"

(субота, 17. авг 2019, 18:33) - anonymous [нерегистровани]

Правопис

..хеликоптер, а не хелихоптер, како толико пута сви понављају..

(субота, 17. авг 2019, 04:30) - anonymous [нерегистровани]

Neznam

Ne znam šta ila i nema sa srbijom ali prodje malo vremena pa nas unište, pa nas miluju par godina pa naoružavaju druge da nas unište. Bolje imati nego nemati kada nam zatreba

(петак, 16. авг 2019, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

@Ništa posebno

Kako nista posebno? Pa ni ondasnja Jugoslavija nije imala jurisne helikoptere, a evo mi ih nabavljamo.

(петак, 16. авг 2019, 21:32) - anonymous [нерегистровани]

@Za parade i nista vise

Sad za sad 4. letelice. Do pre par godina nismo imali ni 4. letelice.
Koliko sam razumeo ministra odbrane, cilj je da u buducnosti imamo 12 MI-35 (znaci planira se nabavka jos 8), 12 H-145 (takodje se planira nabavka novih), i 12 transpornih Mil helikoptera. Ne moze sve od jednom.

(петак, 16. авг 2019, 21:28) - anonymous [нерегистровани]

@NATO će da nas još više stisne.

A po vama je najpametnije da se skroz razoruzamo da nas niko ne stiska, vec da nas okupiraju bez ispaljenog metka?
Na kraju krajeva, sta ima nato sa Srbijom? Pa mi nismo clanica nato-a a po UN svaka drzava ima pravo na odbranu, a samim tim i da se naoruza za istu tu odbranu.

(петак, 16. авг 2019, 21:15) - anonymous [нерегистровани]

Divno

Treba po svaku cijenu povećari izdvajanje za vojsku jer se nalazimo u veoma nepovoljnom položaju i ako ne mislimo da nam se ponovi 20ti vijek i milionske žrtve mora se uložiti više u vojnu industriju,nauku vezanu za istu ako mislimo da ne ratujemo i da opstanemo!

(петак, 16. авг 2019, 20:31) - anonymous [нерегистровани]

Da mi ne postanemo "ubice neutralnosti"?

Ja neću u novi rat, to zaboravite. Nama treba puno toga prečeg, a ne naoružanje!
Neutralnost se gradi obnovom značajnih infrastrukturnih objekata, povećanjem i poboljšanjem standarda srpskog naroda...
A ne izazivanjem i zabadanjem prsta u oko komsijama i Zapadu...
Gde nam je pamet bila pre 28 godina ?

(петак, 16. авг 2019, 20:29) - anonymous [нерегистровани]

Ništa posebno

Mi sigurno ne dobijamo novu tehnologiju, a uskoro nećemo imati ni šta da branimo. Odlaze nam deca.