Шта би требало да знате о афричкој свињској куги

У Србији је потврђена афричка свињска куга, али епидемије нема. Болест се појавила на четири фарме у три села у околини Младеновца – Рабровцу, Великој Крсни и Кусатку. Држава је прогласила заражено подручје у пречнику од три километра око ових места. Министарство пољопривреде је за пољопривреднике и ловце спремило брошуре са упутствима за сузбијање заразе, а непрекидно ће на терену радити надлежни ветеринари. Болест није опасна по здравље људи. Свиње на фармама на којима се утврди зараза морају да буду усмрћене.

Весна Милићевић из Националне референтне лабораторија за Афричку кугу свиња каже за РТС да пољопривредници своје оборе могу заштити одговорним понашањем.

"Малим улагањима која чак нису ни финансијски захтевна можемо да помогнемо нашим свињама, пре свега одговорним понашањем власника. У смислу односа према отпаду који настаје у кухињама, да се свиње не хране тим отпацима, а да претходно нису прокувани", истакла је Милићевићева.

Наглашава да су људи главни преносиоци болести.

"Ова болест је постала позната по томе да је преносе људи, тамо где се болест исконски појављује, а то је Африка, болест преносе крпељи, али како је овде донета вештачким путем,  људи су постали и основни и главни преносиоци ове болести", објашњава Милићевићева.

Према њеним речима дивље свиње такође могу оболети од ове болести.

"Дивље свиње могу да оболе, оне су потпуно једнако пријемчиве за овај вирус, али преношење ове болести са дивљих на домаће свиње је на нивоу промила", рекла је Милићевићева.

Наглашава да је власник свиња дужан да обавести ветеринара уколико његова свиња оболи.

Према њеним речима симптоми болести нису лако препознатљиви.

"Инкубација траје од седам до десет дана, некада и дуже, клинички симптоми апсолутно не могу да укажу на афричку кугу. Свиње су депресивне, покуњене, не воле да устају, немају апетит, имају јако високу температуру, све су то знакови који могу да се појаве код многих других болести. Разлика је само у томе што је леталитет апсолутно 100 одсто", објашњава Милићевићева.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 14. авг 2019, 12:17) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

Promile ?

"Дивље свиње могу да оболе, оне су потпуно једнако пријемчиве за овај вирус, али преношење ове болести са дивљих на домаће свиње је на нивоу промила", рекла је Милићевићева.
Ako je tako onda mi nije jasno zasto su Danci izgradili ogradu 70 km dugu na granici sa Nemackom bas radi tih divljih svinja, da neprelaze iz Nemacke u Dansku da nebi zarazili njihove svinje. Dali su grdan novac za ogradu radi promila ?