Невреме у Србији – падале леденице, огромна штета на објектима и усевима

Јако невреме праћено градом захватило је нешто после 16 часова Драгачево и Гучу, као и пожешки и ариљски крај, јављају дописници РТС-а. Олујни ветар у Краљеву ломио и обарао дрвеће и дизао кровове зграда. У Крушевцу за четрдесетак минута пало незапамћених 50 литара кише по метру квадратном. Олуја захватила и Власинско језеро.

Незапамћено невреме погодило је данас Дргачево и Гучу и нанело огромну штету на објектима и усевима.

"Буквално су падале леденице. Велика је штета на кућама и за пољопривреду", рекао је за РТС Зоран Вучићевић из Штаба за ванредне ситуације општине Лучани. 

У селу Лис падао је град величине кокошјег јајета, а мештани кажу да такво невреме не памте ни они старији од 80 година.

"За 15 минута град је разбио где год је шта имало, од аутомобила, пољопривреде – купина је била у фази бербе и она је тотално уништена, као и кукуруз, кромпир", рекао је Владан Лазовић из села Лиса.  

Према његовим речима, слична ситуација је и у другим селима. 

Каже да противградна станица у њиховом селу није радила и да је штета могла бити мања.

Иако још нема прецизних података са терена, на том подручју дејствовавало је 30 противградних стрелаца са 16 станица, али нису успели да разбију градоносни облак.  

Невреме је нешто после 16 часова захватило и ариљски и пожешки крај. 

Највећу штету претрпело је село Вирово у ариљском крају, где је падао град величине тениске лоптице. 

Дописник РТС-а јавља да је олуја однела црепове са кућа и да су на аутомобилима полупана стакла.  

Невреме је нанело и штету на пољопривредним културама и на пластеницима. 

Невреме праћено олујним ветром захватило је после подне и Краљево, где је ветар ломио и обарао дрвеће и дизао кровове зграда.   

У Крушевцу је за четрдесетак минута пало незапамћених 50 литара кише по метру квадратном, а ветар је дувао брзином од 115 километара на час.

На Багдали, Тргу костурница и у кругу крушевачке болнице интервенисале су и ватрогасно-спасилачке јединице уклањајући стабла која је олујни ветар оборио.

На појединим домаћинствима ветар је однео црепове, а са затвореног базена Спортског центра одлетео је и део кровне конструкције.

Због невремена одложено је и отварање 4. међународног фестивала балона "Крушевац кроз облаке".

Допипсник РТС-а јавља да је невреме захватило Власинско језеро, због чега су грађани у викендицама остали без струје и мобилне телефоније. Због невремемена је и дрвеће попадало по путевима.  

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да се после подне и увече у северозападним, западним и југозападним крајевима, а током ноћи и у суботу и у осталим деловима земље, очекују обилни пљускови са грмљавином, који ће понегде бити праћени градом и олујним ветром.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара