Црква Светог Марка добија нови изглед

"Нађох најкрасније место од давнина, превелики град", записао је деспот Стефан Лазаревић који је 1407. године Београд прогласио за престоницу средњовековне Србије и посветио га Богородици. Српска православна црква литургијски слави сина кнеза Лазара и Кнегиње Милице, дан Светог деспота Стефана. Сматра се изузетном личношћу, јер је био врстан државник, војсковођа, дипломата, књижевник и задужбинар.

Црква Светог Марка у Београду велича олтарску славу деспота Стефана Лазаревића. Храм који је зидан по угледу на Грачаницу добија нови изглед.

Ташмајдански храм Светог Марка ускоро ће украсити нове представе мозаика у олтару.

Јединствена Богородица Ширшаја у бојама злата, али и византијског плавог и пурпура на 130 квадрата, већ годину обасјава храм.

"Велики радови почевши од крова, па онда обијање малтера, па малтерисање урађен је мобилијар, а оно што је најважније ради се на осликавању и то мозаиком као најлепшом и најтрајнијом техником", рекао је Трајан Којић, старешина Цркве Светог Марка.

Рад на мозаику поверен је професору Ђуру Радловићу који је са тимом својих некадашњих студената Факултета ликовних уметности вредно радио до свечаренја.

"У олтару смо радли Ширшају Богородицу доста великих димензија и дошло се до тога да се ради доњи део олтара "Причешће апостола", испричао је Шуршаја.

Сада се ради олтар од најквалитетнијег материјала.

"Материјал - радили смо комбинацију венецијанске пасте, дакле стакло и мермер, који смо одавде набављали", казала је Миљана Радојичић, сликар мозаичар.

Слагање мозаика је дуг и захтеван посао који је за сликаре и велики изазов.

"Оно што је за мене најинтересантније било у извођењу овог мозаика су портрети и да се постигне та обоженост у портретима и да се осети духовност", додаје Јелица Дурковић, сликар мозаичар.

Прва два мозаика постављена су пре десет лета изнад ковчега са моштима цара Душана - сцена крусинања и Његове светосоти патријарха Германа.

"Причешће апостола" заједно са композицијом "Литургичари" биће завршено до краја године.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 01. авг 2019, 13:16) - MNH [нерегистровани]

Braca Krstic

Ne bi bilo lose se podsetiti da je crkva delo arhitekata Pere i Brane Krstica.