Грађани немају информације о томе како да траже информације

Од новог повереника за информације од јавног значаја јавност очекује правовремене одговоре, до којих се иначе тешко долази. Очекује и да буде објективан и непристрасан, што и обећава. Повереник за информације од јавног значаја Милан Мариновић, каже за РТС да треба повећати број људи који раде у служби, али и да би требало боље објаснити људима како да траже информације од јавног значаја.

Милан Мариновић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да је много посла пред новим повереником.  

"Нећемо бити у потпуности спремни, неће бити створени услови за почетак примене новог Закона. Ја ћу учинити све да се почетак примене тог закона одложи, јер је боље одложити примену новог закона, па онда почети спреман", навео је Мариновић.

Има ту пуно ствари које су дате у надлежност служби повереника које она у овом капацитету не може да испуни.

"Треба повећати број извршилаца, број запослених. Неки од тих послова су потпуно нови, нико се у Србији њима није бавио. Служба повереника треба да одреди критеријуме за акредитације и серфтификације. По мом сазнању то ниједна држава у Европи није урадила", истакао је Мариновић.

Према његовим речима не чини велику разлику да се почне са применом закона за шест месеци.

"Ако га дочекате спремније, даће боље резтултате", навео је Мариновић.

Тешко је наћи стручне људе 

Било је шест месеци паузе између избора два повереника.

"Нема заосталих предмета. Служба је радила нормално, мада није било нормална ситуација да служба буде без човека на њеном челу. Било је боље да је повереник изабран раније. Добро је да нема заостатака. Све иде својим током", казао је Мариновић.

Два закона се, каже, односе на рад повереника - Закон о заштити података о личности и Закон о слободном приступу информација од јавног значаја који у једном свом делу одређује организацију и начин рада Повереника.

"У служби не треба нешто превише мењати, осим броја људи. Тешко је наћи људе који су стручни за ту област. Треба довести људе и обучити их. Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја треба мењати, не зато што је стар, већ што има неке контрадикторности", додао је Мариновић.

Једноставно објаснити како доћи до информације 

На пример, додаје, гађанима није јасно које информације могу да траже, коме да се обрате, као и који је пут и редослед потеза ако не добију информације или које су надлежности.

Упркос дугогодишњем постојању службе и закона грађани, како сматра, нису довољно едуковани. Немају информације о томе како да траже информације.

"Грађанима треба објаснити на један јасан, једноставним речником исказан начин - ово можете ово не. Разни људи траже информације, нису сви образовани, а сви имају исто право", навео је Мариновић.

Мариновић каже да њега јесте предложила посланичка група Српске напредне странке, али су и други кандидате предлагале посланичке групе. То је процедура која је прописана законом.

"Критичари тога могу да предложе неки други начин. Судије први пут на судијску функцију бира скупштина. Председнике судова бира скупштина. Процедура је таква каква јесте, али она не треба да има везе са обављањем функције. Функција зависи од човека. Свакако се нећу бавити политиком са ове позиције", истакао је Мариновић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво