Драгани се остварила жеља – после трансплантације постала је мајка

Од 2013. године када је отпочела нови живот захваљујући трансплантацији јетре, Драгана је имала само једну жељу – да постане мајка. Та жеља јој се и остварила. Екипа РТС-а била је у Гинеколошко-акушерској клиници у Вишеградској.

Беба још нема име. Биће или Милован или Радован. Како год да се зове, име ће показивати колико је био жељен. Са нестрпљењем су га ишчекивали и лекари и хирурзи који су о Драгани бринули.

Подсетимо, Драгани је 2013. урађена трансплантација јетре и тада је говорила за РТС.

"Када прође годину дана онда ћемо неке озбиљније планове што се тиче проширења породице", рекла је том приликом Драгана уз осмех.

Шест година касније, Драгани се остварује жеља – у петак се породила у Клиници у Вишеградској.

Дечак има 2.170 грама, 45 центиметара је дугачак. За сада је у инкубатору због кисеоника и плућа.

"Хвала Богу да сам дала живот том малом бићу", рекла је она и додала да јој је сада жеља да "изгура" у животу са дететом.

Трудноћу је водио професор Петронијевић, а хепатолог, професорка Тамара Миловановић бринула је и о јетри, и о беби у стомаку и о Драгани.

Професорка Миловановић каже да треба упорности, медицинског знања али и сарадње и воље пацијнеткиње, тако да су се спремале за то.

"С обзирм да сам ја била поред када се пробудила после трансплантације, онда је било очекивано да будем ту за време царског реза. Право да вам кажем, нисам знала где да гледам пре, да ли у маму или у бебу. Када је беба заплакала, па морам да признам да сам ту више реаговала као мајка а не као лекар, и ја сам заплакала", испричала је Миловановићева.

Трудноћа након трансплантације велики успех 

Прва трансплантација јетре у Ургентном центру урађена је 2013. године. Драгана је тада имала 28 година. У тиму су били лекари из Хрватске и наши лекари, на челу са Златибором Лончаром, тада директором Ургентног центра.

Др Бранислав Олујић, трансплантациони хирург из Ургентног центра КЦС, каже да су Драгану делили месеци од леталног исхода, али захваљујући трансплантацији она је преживела, и подарила једног лепог дечака.

Као каже, сада то постаје стандардна процедура у Србији - 51 пацијент је трансплантиран. Већина тих пацијената су живи и здрави. 

Проф. др Саша Кадија из Клинике за гинекологију и акушерство КЦС каже да је сама трудноћа у тим околностима врло ретка и изузетно велики успех.

"Завршавање трудноће успешно за сада – посебно велики успех и ако смем да кажем један од најлепших примера успешног функционисања КЦС, који мултидисциплинарно воде бригу, лече прате, и долази до лепог завршетка", рекла је др Кадија.

У Србији су до сада три пацијенткиње после транслантације јетре постале мајке. Ово је прва таква интервенција урађена у Клиници у Вишеградској.

број коментара 0 Пошаљи коментар