Три злата за српске математичаре у Бату, међу десет најбољих на свету

На 60. Међународној олимпијади из математике за ученике средњих школа која се одржава у британском граду Бат тим Србије сачињен од шест ученика Математичке гимназије у Београду постигао је изванредан успех освојивши три златне медаље.

Златне медаље освојили су Јелена Иванчић, ученица трећег реазреда  и ученици четвртог разреда Математичке гимназије Павле Мартиновић и Алекса Милојевић.

Милош Милићев, ученик другог разреда освојио је сребрну медаљу док су Јован Торомановић и Бладимир Виктор Мирјанић освојили бронзане медаље.

Лидери српског тима су Марко Радовановић и Бојан Башић.

На овом најпрестижнијем међународном такмичењу учествовало је преко 100 земаља. Такмичење је индивидуално, али ако се посматра екипни успех, српски тим је заузео девето место, саопштено је из Математичке гимназије у Београду.

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је ученицима Математичке гимназије и њиховим наставницима на освојеним медаљама и пласману у 10 најбољих екипа на Међународној математичкој олимпијади у Великој Британији.

"Све честитке младим математичарима Србије који настављају да нижу сјајне резултате на међународној сцени. Тријумфи наших ђака у свету још једном су нас подсетили да морамо више да бринемо о њима, да улажемо у њихово знање и да им пружимо најбоље могуче услове образовања", поручила је Матићева.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(субота, 20. јул 2019, 16:13) - Milos Canada [нерегистровани]

Najlepsa

vest koju procita ovo jutro.

(субота, 20. јул 2019, 14:42) - MИРО МАРКОВИЋ [нерегистровани]

Има наде за Србију, јер су јој деца златна

Овква вест натера сузе радоснице на очи сваком родитељу, професорру, ђаку и студенту.
Сви се ми радујемо спортистима и њиховим успесима, али интелектуални успеси су још вреднији мада се то теже мери него што је физички спорт. Укратко, нема године да не чујемо о успесима наших младих ђака и студената како успешно освајају висока места у међународним
интелектуалним такмичењима, без обзира о којој грани науке се ради. Ако су нам
деца данас боља него икада раније, за нашу малу али интелектуално здраву нацију постоји
лепа будућност. Моје искрене честитке свим ђацима, који су освојили заслужене медаље, њиховим професорима и родитељима, јер су они сви заједно радили да би се млади такмичари
показали тако високе резултате на међународном такмичењу. Живели на многаја љета!

(субота, 20. јул 2019, 13:48) - anonymous [нерегистровани]

Da da ... Zagledajmo malo bolje fotografiju ovih mladih ljudi.

Istakli su drzavnu zastavu Srbije... Nije mala stvar...

(субота, 20. јул 2019, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

нормално

Србски квантни ум.

(субота, 20. јул 2019, 12:39) - anonymous [нерегистровани]

Bravo, bravo, bravo

Deco sve vas ljubi jedna baka.
Neka vam je sretno i berićetno.
Sve čestitke i profesorima a i roditeljima.

(субота, 20. јул 2019, 12:35) - anonymous [нерегистровани]

Da li smo mi normalna zemlja?

50.000 Eura dobijaju rijaliti "zvezde" za svakodnevno plasiranje sunda i kojekakvih gluposti omladini, a drzava jadna nema novca da nagradi ovakve mlade ljude .

(субота, 20. јул 2019, 12:28) - anonymous [нерегистровани]

Gospodine Ministre,

Da li su ovakvi uspesi matematicara, fizicara, programera, hemicara, biologa i drugih vrednovani i nagradjivani kao sto su to sportisti? I sportisti su dobijali novcane nagrade ite kakve pa su velika vecina njih se prodala u inostranstvo ali su ostali Srbi… Prema tome. Molim vas ustanovite nagradne novcane fondove za ovakve uspesne mlade ljude i njihove profesore ako hocete da Srbija i u svetu ima svoje ljude koji ce je predstavljati i na koje moze da racuna...

(субота, 20. јул 2019, 12:14) - Mirjana Milenkovic [нерегистровани]

Najbolji matematicari

O tome treba pisati sto vise. To su nase nade, a neke blogerke i u.cesnici rialitija. Bravo deco!

(субота, 20. јул 2019, 11:35) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Bravo.

(субота, 20. јул 2019, 10:39) - anonymous [нерегистровани]

Pera

Pominjete samo tri zlatne a jedna srebrna i dve bronze ( svih sest ucenika osvojilo po je jednu medalju )! Mi smo brojcano mali narod! Lako je Rusima, Kinezima? Indusima , Amerikancima kad imaju toliko naroda! Svaka cast matematickoj gimnaziji i petnickom kampu !