Одмор на селу уместо на мору – можда је добра идеја

Домаћини који у рудничком, таковском и сувоборском крају своја врата отварају туристима све више улажу у понуду, како би уз природне лепоте и додатним садржајима освојили госте.

Због присне, породичне атмосфере и лепота села у околини Горњег Милановца, туристи радо одмор проводе код истих домаћина.

"Много нам значи јер живимо у центру града и сваки излазак у природу нам је незаменљив", рекла је Бојана Пражић из Београда.

Гвозден Џелатовић из Јагодине каже да се на том месту напуне батерије за нове пословне подухвате.

Домаћини им са задовољством откривају кулинарске или занатске вештине — нуде активан одмор.

"Организујемо излете, много тога креативног се уради да би тим људима било забавно, да буду ту више дана", изјавила је Жижа Ивановић из села Грабовица

Све је више сеоских домаћинстава која имају базене. Многи су спремни да сваке године осмисле нешто ново.

"Ослушкујемо наравно шта желе наши гости. Сад смо направили авантура парк, то је нешто ново, интересантно за децу", истакла је Гордана Милошевић из села Клатичево.

Спој старог и модерног 

Корак даље отишли су и домаћини у Леушићима и спојили старо и модерно. Тако на сеоском имању, старом више од два века, гости могу користити и сауну.

У суседним Коштунићима уз купање на реци и одмор у вајатима планирају се нови садржаји. Наталија Веселиновић из тог села каже да Министарство за туризам помаже у изградњи хотела са спа центром и велнесом.

Шансу и значај развоја сеоског туризма препознала је и општина Горњи Милановац у којој скоро свако село има госте.

"Наша локална самоуправа је определила средства ове године у буџету за субвенционисани развој сеоског туризма. Опредељено је три и по милиона динара и та средства ће бити намењена како за проширење капацитета тако и за подизање квалитета услуге", саопштио је директор Туристичке организације Горњи Милановац Десимир Ћаласан.

Домаћини у милановачким селима већ имају дугогодишње искуство, али и жељу да удовоље гостима и подигну понуду у туризму на препознатљив ниво.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 13. јул 2019, 11:45) - Milos Dj. [нерегистровани]

Gde na odmor

Pokusavam vec nekoliko godina da odem negde na selo na odmor, ali nikako da nadjem nesto sto bi mi odgovaralo. Problem je sto ne znam gde bih mogao nesto sto mi odgovara da nadjem. Sve je nekako slabo prezentovano tesko je na internetu naci, osim ako vec znas ime sela ili seoskog domacinstva . Postoji li neka turisticka organizacija ili nesto slicno gde bih mogao potraziti. Naprimer ako upisem "seoski turizam i region" trebalo bi da vidim sve ponude na jednom mestu ili su ponudjaci prepusteni sami sebi. To je veliki problem kod nas u Srbiji. U Nemackoj, gda zivim vrlo je lako naci za odmor i popunjenost je skoro 100 % a cene kao kad odes na more. Od seskog turizma se moze lepo zaraditi i zato organizujte se i potrudite da vas lako nadjemo.
Pozdrav iz Stuttgarta