Млади српски физичари трећи на свету

На светском такмичењу из физике, које се одржава од 6. до 13. јула у Пољској, тим средњошколаца из Србије освојио је бронзану медаљу.

Са такмичења "Међународни турнир младих физичара", које се одржава више 30 година, тим гимназијалаца из Србије се први пут вратио са медаљама, саопштило је Друштво за промоцију и популаризацију науке.

Екипу српских средњошколаца су чинили Александра Петковић, Душан Игић и Војин Ивковић, ученици Гимназије "Светозар Марковић" из Ниша, Гаја Бракус из Гимназије "Јован Јовановић Змај" из Новог Сада, као и Милош Петрашиновић, ученик Гимназије "Вук Караџић" из Трстеника.

"Ради се о тимском такмичењу које подстиче истраживачки дух ученика, критичко размишљање, али јача и њихове дебатне способности кроз различите задатке које свако од њих мора да реши, експериментално и теоријски, и убедљиво објасни противницима и жирију", рекли су Владимир Вељић и Александра Алорић, национални координатори овог такмичења и чланови стручног жирија.

Српска екипа је остварила бољи пласман од Русије, САД, Аустралије, Велике Британије и 17 других тимова, истакле су Јелена Пајовић и Ана Вранић, руководиоци тима.

Тим из Србије одабран је кроз квалификације на државном нивоу у организацији Друштва за промоцију и популаризацију науке и у сарадњи са Институтом за физику у Београду, Истраживачком станицом "Петница", као и великим бројем научника и наставника.

Припреме и учешће на овом такмичењу подржало је и Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 13. јул 2019, 09:09) - anonymous [нерегистровани]

Tako treba

Deco,svaka čast!

(субота, 13. јул 2019, 08:45) - anonymous [нерегистровани]

Bravo, bravo, bravo

I još jednom BRAVO!

(субота, 13. јул 2019, 00:53) - anonymous [нерегистровани]

@nisam siguran kako bi drustvo trebalo da gleda na ovakve uspehe

Nisi siguran??? Drustvo treba da se ponosi ovakvim uspesima, da ih nagradi i ugradi u sopstveni razvoj, eto sta treba! A ne da ih skepticno odbacuje da bi se negovala osrednjost i nesposobnost!

(петак, 12. јул 2019, 21:39) - anonymous [нерегистровани]

Ako cemo o Srbiji

Realnost je ta da 99% dece velikih intelektualnih kapaciteta i da imaju dobre uslove, ne bi ostali (nece ostati) u Srbiji tako da nisam siguran kako bi drustvo trebalo da gleda na ovakve uspehe.

(петак, 12. јул 2019, 21:12) - anonymous [нерегистровани]

БРАВО НАДО СРПСКА !

Треба ово наградити.
Хвала Вам за ове лепе тренутке.
Такође хвала и професорима који су припремали ову децу, то је прво њихов успех и заслуга.