И бескућници треба да изваде личну карту, адресу деле на папиру

Већина бескућника у Београду није регистрована, јер нису затражили помоћ на коју имају право. Током прошле године Градском центру за социјални рад јавило се само 175 бескућника за помоћ.

Градска секретарка за социјалну заштиту у Београду Наташа Станисављевић каже да Прихватилиште за одрасла и стара лица има 113 корисника, што је једини релевантан податак о броју бескућника.

Истиче да нема пораста нових захтева за смештајем, што је и уобичајено лети.

Како би могли да остваре своја права, бескућници треба да изваде документа, на шта Станисављевићева и апелује.

"Невероватно је да има људи без докумената. Закон о пребивалишту и боравишту, члан 11, наводи да се можете пријавити на адресу центра за социјални рад. Одласком у МУП, сарадњом с центром, добијате личну карту", рекла је Наташа Станисављевић.

Са личном картом се улази у систем социјалне заштите, стиче право на једнократну помоћ, на социјалну помоћ државе која се добија сваки месец, на народну кухињу, смештај у установама социјалне заштите.

"Најважније, добијате прилику за запошљавање, за социјални стан. Имамо развијене услуге социјалне заштите, али морају да се пријаве и региструју", рекла је Станисављевићева и поручила да није срамота тражити помоћ.

Помоћ житељима на левој обали Дунава

Житељи насеља Котеж, Крњача, Овча, Борча и Падинска Скела на левој обали Дунава у среду су добили новчану помоћ због невремена које им је нанело материјалну штету 23. јуна.

Станисављевићева је рекла да су све градске службе на терену и да су последице донекле саниране, а живот се враћа у нормалу.

Подсећа и да је потписан уговор са Европском инвестиционом банком о изградњи канализационе мреже, како се не би поновила ова ситуација.

Грађани су радницима градског центра за социјални рад могли за помоћ да се пријаве на пунктовима који су били отворени у тим насељима. Након тога су на терен излазиле општинске комисије и пописивале штету.

Помоћ је износила од једне до три просечне зараде у Београду (просечна зарада износи 67.847 динара). Примљена су 953 захтева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво