Хиљаду села нема продавницу, 500 нема ни асфалтирани пут

Заустављање одумирања села и добар живот младих од пољопривреде, која се темељи на задругама је тешка али не и немогућа мисија речено је на састанку министра без портфеља задуженог за регионални развој и представника 16 регионалних развојних агенција. Очекује се израда стратегије на основу које ће од владе тражити новац за економско оживљавање руралних подручја.

Србија има 570 хиљада регистрованих пољопривредних газдинстава а само 40 хиљада воде људи млађи од 40 година. Како би остали на својим имањима, а понеки се можда и вратили на њих, влади ће предложити мере за економски напредак.

"Ту нам је идеја да слободну државну земљу уступимо тим младим пољопривредницима на коришћење без надокнаде по строго утврђеним принципима, на начин на који данас то адекватни приступ науци, техници и знању захтева", рекао је министар без портфеља задужен за регионални развој Милан Кркобабић.

Србија годишње изгуби 36 хиљада становника док Београд ове године има 15 хиљада житеља више. Нови Сад четири, а Ниш две хиљаде. Цех таквих миграција плаћају рурална подручја.

"Ми данас имамо око 4.700 насеља, немамо ни једно село по уставу. Имамо 1.200 села која ће нестати у наредих 10 до 15 година. Значи свако четврто. У 86 посто села опада број становника", истиче Бранислав Гулан из САНУ.

Хиљаду села нема продавницу а 500 нема ни асфалтирани пут. У 150.000 кућа нико не живи. Ипак охрабрује податак да су од почетка кампање "500 задруга за 500 села" основане 474 задруге.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 12. јул 2019, 08:58) - anonymous [нерегистровани]

Ipak tragicno

Ima li necega crnjeg od ovoga ? Nema tu boga oca koji moze da zatrpa ove tragicne podatke. I tu mi zivimo....mislim na drzavu.

(петак, 12. јул 2019, 08:46) - anonymous iz ns [нерегистровани]

Evropska Srbija u 21. veku

** Хиљаду села нема продавницу, 500 нема ни асфалтирани пут **
- A od oslobodjenja od okupatora je proslo 70-ak godina...

(петак, 12. јул 2019, 08:17) - anonymous from bg [нерегистровани]

Od oslobodjenja su prosle 74 godine ...

"..Хиљаду села нема продавницу а 500 нема ни асфалтирани пут..."
- Fantasticni podaci !!
- Posle 74 godine od oslobodjenja zemlje ima mesta bez normalnog puta i prodavnica !!

(петак, 12. јул 2019, 07:32) - anonymous [нерегистровани]

nema

nema tu povratka pa i da svako selo dobije aerodrom
samo ce brze i preostali da odu

(четвртак, 11. јул 2019, 21:57) - anonymous [нерегистровани]

E

Sto da ostanu i rade za dzabe. Ni puta,ni prodavnice, ni škole,ni ambulante, niti zarade. Država uvozi jeftinu hranu, beli luk iz Kine, uskoro i GMO, meso iz Argentine staro po 20 godina

(четвртак, 11. јул 2019, 21:10) - anonymous [нерегистровани]

Iseljavanje

Sve ovo je utopija. Broj stanovnika se neminovno smanjuje a još više će, jer se stanovništvo seli u gradove a dobro je poznato da su šanse za povećanje nataliteta u gradu još manje nego na selu. Troškovi infrastrukture u gradovima su manji, što je dobro, a poljoprivredom će se baviti mali procenat stanovništva u bogatijim selima, ostala sela i imanja u ruralnim krajevima će zapusteti i postati šuma i šipražje. Broj stanovnika u Srbiji je odavno pao ispod 7 miliona a iseljavanje će još više podstaći eventualni ulazak u EU.