Прекида се програм, несрећа на путу!

Данас је потписан уговор, а од првог јула почиње специјални систем за обавештавање возача у случају несреће или препреке на путу. Овај систем примењиваће се и ван ауто-пута на магистралним путевима као што је то, на пример, Ибарска магистрала. Носиоци овог пројекта су РТС, МУП Србије, јП "Путеви Србије", Емисиона техника и РЕМ.

Целокупан пројекат завршен је за само осам месеци, а повод је био један велики ланчани судар на ауто-путу где су возачи без информација у магли направили удес у коме је учествовало на дестине возила, а неколико особа је, нажалост, погинуло.

Систем се састоји од информација које МУП и ЈП "Путеви Србије" прикупљају на терену. Процењује се ризик за одвијање саобраћаја и када се донесе одлука, путем радио-сигнала програма 202 РТС-а прекида се програм и упућује порука свим возачима који имају упаљено дугме на радио-апарату са ознаком ТА.

Прекид се дешава и ако не слушате радио, ако на пример слушате музику са ЦД-а или УСБ-а, само је битно да вам опција ТА остане у функцији.

"У тренутку када добијемо информацију од оперативног центра МУП-а, ми ћемо је објавити, а та информација ће се чути у аутомобилу у коме је активиран ТА. То ништа није ново у свету, али се надамо да ће то смањити број саобраћајних несрећа са смртним последицама", рекла је Милица Кубуровић, уредник програма 202 Радио Београда.

У МУП-у кажу да је ово велики допринос у безбедности саобраћаја, а да је за њега повод дао један од највећих ланчаних судара на ауто-путу.

"Један трагичан догађај који се десио у новембру прошле године, у зони Јагодине, када је страдало осам људи, пре свега због необавештености возача о густој магли", навео је директор полиције Србије Владимир Ребић.

Овај систем ће преусмеравати саобраћај са једног на други правац или на регионални пут са ауто-пута да би се избегла гужва, кажу у ЈП "Путеви Србије".

"Да иду са ауто-пута, другим правцима и да нема застоја, то је број један", поручује Зоран Дробњак, директор ЈП "Путеви Србије".

Дугме ТА има већина радио-апарата који су уграђени у аутомобиле после 2006. године. Моле се локалне и регионалне радио-станице у Србији да овај систем као опцију искључе са предајника јер једино тако могу ослободити фреквенцију за информације на територији читаве Србије.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(четвртак, 27. јун 2019, 09:41) - anonymous [нерегистровани]

napredak

Austrija, koju pominjete, kao i niz drugih zemalja, odavno nisu u našem rangu. Odavno prednjače u svemu. Dakle, ovo nije radi poređenja...Pa, onda, jednostavno pozdravite svaki napredak koji nam se desi! Pokušavam da budem optimista i verujem da će nam biti bolje!!!

(четвртак, 27. јун 2019, 09:14) - Vlajko [нерегистровани]

Da li ?

Problem je što svi automobila malo savremenijih tehničkih rešenja na svojim mulitimedijama nemaju opciju TA, pa će to moći da koriste samo oni koji voze automobile sa ugrađenim radiokasetofonima ili radio cd uređajima u poslednjih 30-tak godina ako i oni uopšte imaju tu opciju, jer se kod nas sve i svašta prodavalo.

(четвртак, 27. јун 2019, 07:02) - anonymous [нерегистровани]

Sta cemo mi ?

Mi koji nismo englezi?

(среда, 26. јун 2019, 21:50) - Zivadin [нерегистровани]

@sistem

"aj sistem ne može nikako da bude glavni na koji ćemo da se oslanjamo, jer mnogi nemaju radio, nije im uključen ili ga i ne čuju....da se šalju informacije na sve GPS programe."

Znaci, mala je verovatnoca da je nekom ukljucen radio, ali je 100% sigurno da ce biti ukljucena GPS aplikacija?

(среда, 26. јун 2019, 19:59) - anonymous [нерегистровани]

Sistem

Osim što kasnimo više decenija, taj sistem ne može nikako da bude glavni na koji ćemo da se oslanjamo, jer mnogi nemaju radio, nije im uključen ili ga i ne čuju. Dok shvate da je neka važna vest, ona već odavno prošla. Ono što bi bilo daleko bolje jeste da na svakih 100 metara postoji rotaciono svetlo koje će da se aktivira u slučaju opasnosti. Uz LCD "znakove" sa obaveštenjima (nije magla jedina opasnost ni problem). Ako je veš neophodno dati nekom stranačkom čoveku ogromne pare, onda neka naprave sistem koji će automatski da šalje poruke na sve mobilne telefone koji se nalaze na predmetnom putu i okolini. A još bolje, da se šalju informacije na sve GPS programe.

(среда, 26. јун 2019, 19:58) - anonymous [нерегистровани]

Pamtno sa velikim zakasnjenjem

Samo pitam da li ce biti i na srpskom ili samo na engleskom???

(среда, 26. јун 2019, 19:50) - anonymous [нерегистровани]

Dejan

40 godina kasnimo

(среда, 26. јун 2019, 19:12) - anonymous [нерегистровани]

Jezik

Dobra stvar koju neke zemlje imaju odavno.Samo na kom jeziku ce biti informacije?Ako bude kao u Madjarskoj samo na madjarskom jeziku,nema puno smisla jer se na zalost najvise udesa desava u vreme letnje sezone,kada ovim putevima najvise prolaze stranci.

(среда, 26. јун 2019, 19:09) - anonymous [нерегистровани]

Dali je moguce?!

da mi kasnimo 30 godina, u Austriji zivim od 85 i ta technika mi je poznata jos prije devedesetih a mi to uvodimo tek sad!

(среда, 26. јун 2019, 18:54) - anonymous [нерегистровани]

Sistem postoji od 1987-e godine

TA ili "Traffic Announcement" je uveden sa sistemom "RDS-Radio Data System" sredinom 1980ih godina u Nemackoj i od tada se prosirio na celu Evropu i velikim delovima sveta gde se koristi RDS. Takodje je TA dostupan i u modernijem DAB+ (Digital Audio Broadcasting+) sistemu.