Београд једина престоница у Европи без пречистача отпадних вода

У Европску унију Србија неће моћи ако не уложи озбиљна средства у пречишћавање отпадних вода. То је један од приоритета у испуњавању критеријума за поглавље 27. Процењује се да нам је потребно око пет милијарди евра. И тамо где има пречистача, у свега четири града, много тога недостаје да би се потпуно спречило загађење.

Суботички пречистач једини у Србији, осим што прерађује отпадне воде, од муља који остаје производи струју за постројење. Ради пола века, али боље откако је новцем из европске касе оспособљен да уклања опасне супстанце попут азота, који уништава Палићко језеро.

"Низводно од нашег пречистача, вода је све провиднија и провиднија. Нажалост у четвртом сектору где је туризам, тај резултат још се не види", наводи Чаба Шанта из ЈКП "Водовод и канализација" у Суботици.

У то се уверила екипа РТС-а, али не чуди кад свако треће околно домаћинство нема канализацију. Слично је и у Шапцу, граду који се бори и са индустријом, у настојању да савременим пречистачем отпадних вода сачува Саву. Немају линију за муљ.

"Са муљем се боримо тако што нађемо оператера који може адекватно да збрине муљ. Тако је било у протекле две године, а верујем да ће тако бити и ове године. Прошле године смо закључили уговор са једном фирмом која преузима муљ на нашем постројењу и извози га у Мађарску, и то нас кошта", објашњава Данијела Ловрин Гавриловић, директорка ЈКП "Водовод" у Шапцу.

У третман отпадних вода слило се више од 40 одсто донација, али део тог новца трошимо због лоших навика. Бацамо у канализацију шта стигнемо.

"Највећи проблем свуда у свету, па и код нас су влажне марамице које су бионеразградиве. Као такве оне представљају највећи проблем за технолошки процес и за сву опрему – механичке решетке, а највише за вентиле и пумпе", објашњава Рајко Шушић, шеф Постројења за прераду отпадних вода у Шапцу.

Европска директива је да сва насеља са више од 2.000 становника имају пречистач. Имамо их свега 37 у целој земљи и око 130 за индустријске воде, а сваки има шири значај, па и шабачки пречистач.

"Он је значајан и за Београд, јер Београд тако добија чистију Саву, сви они низводно од Шапца су на добитку, наводи Трифун Дробњак из Шабачког еколошког покрета.

Нажалост, Београд је једини главни град у Европи који нема пречистач отпадних вода.

број коментара 29 Пошаљи коментар
(уторак, 25. јун 2019, 20:15) - Vrsac [нерегистровани]

Srbiju treba Modernizovati, Sistematizovati i Strukturirati!

Trebalo je objasniti ovim dezurnim dusebriznicima, koji "sve znaju" da je razlog zasto bi Beograd obavezno morao imati precistac vode taj, da je Beograd, kao najveci grad ne samo u Srbiji, nego i na Balkanu i najveci zagadjivac voda!!! Inace, ti precistaci rade u sistemu sa svim precistacima a ne kao autonomno izolovane jedinke. Sto vise kvalitetnih precistaca, to je vise dobre vode i tamo gde precistaca nema! Srbija nema problema samo za zastarelim sistemima prteciscavanja vode, nego i sa infra strukturom ( cevima i kanalima za vodu!) !

(уторак, 25. јун 2019, 18:02) - anonymous [нерегистровани]

100% za čistu Srbiju

Samo da vam dam jednu cinjenicu. U Slavonskom Brodu (Hr) nakon izgradnje precistaca otpadnih voda... (Sada u Savu tece bistra voda a ne smrdljiva kanalizacija) nas 5 clanova je u zgradi placalo vode mjesecno oko 50e, 10 i vise po clanu. nikada nitko 1 litru nije izneo iz zgrade. Basta pranje auta itd.....To sto Eu izgradi...valja i vratiti....ali sam i dalje 100% za ekologiju! Sada zivimo u Ns. Gdje nas 5 neplacamo ni 10e mjesecno. Do kada, vidicemo

(уторак, 25. јун 2019, 17:09) - anonymous [нерегистровани]

Sta je to

Za nas nista Par milijardi evra ogledajte na TV-u kako izgleda Drina od plastike Ma da ne pricam Eh Srbi Srbi

(уторак, 25. јун 2019, 15:52) - pero [нерегистровани]

Sramota

Sta ce nama cista voda, imamo dosta Tenkova,Topova i Lopova.

(уторак, 25. јун 2019, 14:40) - anonymous [нерегистровани]

aha

zato srbiju zovu romaland, sada mi je jasno zasto.

(уторак, 25. јун 2019, 14:22) - anonymous [нерегистровани]

Малоумност

Успели смо да загадимо сваку реку , сваки поток, свако језеро у Србији. Погледајте само бивше потоке у Београду из којих се некада могла пити вода а сада сирова канализација. Нехат и срамота. О ваздуху да не говоримо. Свест и просвећеност појединца а тиме и друштва нам је на јако ниском нивоу. После се питамо откуда оволико болести и поремећаја. Стварно?

(уторак, 25. јун 2019, 14:20) - pereee [нерегистровани]

ajmooo

sve pare sad dati za precistac u beogradu.

(уторак, 25. јун 2019, 13:24) - anonymous [нерегистровани]

Muja

Beograd na otpadmim vodama
Ajd jos malo da se zaduzimo da uradimo i to!

(уторак, 25. јун 2019, 12:57) - anonymous [нерегистровани]

Ana

Da ljudi ne bacaju sve i svasta gde god stignu...a takvi najcesce i najvise kukaju kako je sve prljavo i drzava nista ne radi povodom toga. Za sve su drugi krivi a niko ne očisti prvo ispred svog dvorišta

(уторак, 25. јун 2019, 12:38) - Sasa [нерегистровани]

Bravo

Koliko smo u svemu zaostali pa to je sramota jedna. Zaostali na delima, zaostali u razmisljanju... Banana republika.