Завршни испит из математике одложен, комбиновани тест није "проваљен"

Осмаци неће данас полагати тест из математике, већ у четвртак, саопштило је Министарство просвете. Министар просвете Младен Шарчевић је саопштио да је тест из математике за малу матуру "проваљен". Утврђено је да није процурео комбиновани тест и да су примери теста који су кружили друштвеним мрежама од прошле године. Тест из матерњег језика није споран.

Полагање теста из математике у оквиру завршног испита које је било заказано за данас у девет часова одложено је за четвртак, 20. јун. Ученици ће тест полагати од 9 до 11 часова.

Комбиновани тест ће бити одржан по плану – сутра. И све остале активности у вези са уписом ученика у средње школе настављају се по утврђеном Календару.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је тест из математике за малу матуру "проваљен".

"Кривица је до појединаца који ће бити кажњени. Полиција спроводи истрагу, утврдићемо где су отваране врећице и нико неће моћи да докаже да није тако. Одговорност ће сносити начелник неке управе, директор свакако, а онда ћемо видети ко је био у контакту са тестом", рекао је Шарчевић.

Помоћница Министра просвете Весна Недељковић изразила је жаљење због одлагања теста и додала да је "увек у питању људски фактор".

"Имамо сазнања, у непосредној смо комуникацији са МУП-ом. Захвални смо кабинету министра Стефановића који нам је пружио помоћ у откривању одакле је потекло. Не могу ништа да кажем док су у току истражне радње", рекла је Недељковићева.

Навела је да је 50 одсто Србије дигитализовано и да се нада да ће у наредних пола године тај процес бити завршен, како би се наредне године тест полагао електронски и овакве ситуације се не би понављале.

Директор ОШ "Краљ Петар Други" у Ужицу Никола Бацетић рекао је за РТС да ће школе морати да прикупе све тестове, како би се утврдило да ли су отварани. Уколико јесу, мораће да постоји покриће – да ли су супервизори присуствовали и слично.

Јовица Стевановић, просветни саветник из Пчињског округа, објаснио је да су тестови дељени између 5.30 и 7 часова. Директори су онда у пратњи полицијских службеника кренули ка школама, када су сазнали да тест данас неће бити рађен.

Из Демократске странке, Народне странке, ЛСВ-а, ПСГ-а и Двери су тражили од министра Шарчевића да поднесе оставку због пропуста.

број коментара 29 Пошаљи коментар
(уторак, 18. јун 2019, 14:19) - Миланче [нерегистровани]

Оставка!

У свакој уређеној и нормалној земљи за ово министар даје оставку. Можда није крив, али је свакако најодговорнији јер је то његов ресор.

(уторак, 18. јун 2019, 14:12) - sozgas [нерегистровани]

Naopako

Mozete i da smenite ministra ako se ispostavi da je neophodno. Ali ako se uvede upis samo na osnovu uspeha, sto vidim da se nabacuje tu i tamo, kakvo god da nam je danas skolstvo, bice jos gore. Stvano ne znam odakle nam takve ideje, da upisemo ucenike po uspehu, a ne po testu, da damo subvenciju po hektaru umesto po kolicini proizvodenog. Samo konformizam, bezanje u laznu uljuljkanost i oslanjanje na minuli rad, statiku, a ne na realnu sposobnost u datom trenutku i okolnostima. Sa takvim duhom se propada, polako ali sigurno.

(уторак, 18. јун 2019, 14:09) - anonymous [нерегистровани]

Sramota

Svi roditelji osmaka treba da dodju umesto dece u cetvrtak. Deca nisu kriva da bi trpela dodatne stresove, zato sto se odrasli igraju skolice. Neprofesionalno je i sramota. Ministar da podnese ostavku pod hitno!

(уторак, 18. јун 2019, 13:58) - Brut [нерегистровани]

Ne treba

Ne treba nam mala matura kad smo nesposobni. Lepo rangirati prema uspehu iz škole i ćao.

(уторак, 18. јун 2019, 13:15) - anonymous [нерегистровани]

Poništavanje prijemnog

Odlažite prijemni i nemoj da pravite dramu, nego lepo odložite i svi zadovoljni

(уторак, 18. јун 2019, 12:58) - Мама [нерегистровани]

мала матура

FORUM BEOGRADSKIH GIMNAZIJA: PREKINUTI POLAGANjE MALE MATURE I OMOGUĆITI UPIS UČENIKA NA OSNOVU USPEHA

Forum beogradskih gimnazija poziva ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da preuzme odgovornost za ponovljeni skandal oko polaganja završnog ispita za upis u srednje škole i omogući učenicima da se upišu na osnovu ostvarenog uspeha u osnovnoj školi, navodi se u saopštenju. (http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:801218-SARCEVIC-ZA-NOVOSTI-Test-procurio-iz-neke-skole-Bice-smena-zbog-ovoga)
Надам се да ће се прихватити предлог форума београдских гимназија, јер, деца су довољно уздрмана!!!!

(уторак, 18. јун 2019, 12:54) - anonymous [нерегистровани]

Primer

"Odlican primer" dajete deci od koje ocekujete da trudom grade svoje buducnost. Zasto kada moze ovako precicom.

(уторак, 18. јун 2019, 12:45) - anonymous [нерегистровани]

Sramota

Bruka! Ponistiti sve! Bez daljih komentara!

(уторак, 18. јун 2019, 12:39) - anonymous [нерегистровани]

Да, како да не

А, то министре, нико није крив, него тамо неки појединац из Бабушнице!!! А ови тестови што се врте по друштвеним мрежама, да ли је и то из Бабушнице?

(уторак, 18. јун 2019, 12:01) - Majka [нерегистровани]

Srpski

Koja nam je sad garancija da je test iz srpskog bio regularan? Mediji treba da reaguju!