Задушнице на КиМ – гробља зарасла у коров, разрушени споменици

У више места на Косову и Метохији преостали Срби и мањи број расељених обишли су, на Задушнице, гробове покојника како би им одали пошту. На гробљима порушени споменици и гробови зарасли у коров и траву.

У градским срединама јужно од Ибра, на гробљима данас симболичан број Срба, а у појединим местима, као у Ђаковици, готово да их нема. Срби су посетили и православно гробље у јужном делу Косовске Митровице, на којем је више од 80 одсто споменика уништено.

Малобројни Срба који су остали да живе у Приштини, верници из околних села и расељеништва изашли су на гробове својих покојника на највећем православном гробљу на Косову и Метохији –  Приштини.

"Због свеукупне ситуације принуђени смо да у све мањем броју долазимо на КиМ и посетимо гробове покојника", наводи Ђурђа Дрмончић.

Небрига према гробовима оних који су живели у Приштини видљива је на сваком месту.

"Огорчени смо и питамо се – кога су мртви узнемиравали? Коме су мртви противуречили? Коме су мртви сметали? Овако нешто нигде у свету не постоји осим овде на простору КиМ", истиче Дрмончићева.

Породица Тодоровић из Приштине која је расељена у село Добротин дошла је на гроб сина.

"Нема натписа на споменику и ми који знамо где нам је сахрањен син нађемо гробно место али они који хоће да га посете не могу да га нађу, све је зарасло у коров", објашњава Тодоровићева.

Деценијама иста слика на српском православном гробљу у Приштини. Порушени споменици, гробље зарасло у коров.  Отуда и порука православног свештеника пошто локална самоуправа очито одбија да очисти гробље.

"Апелујем на људе чији су преци овде сахрањени да долазе и обализе њихова гробна места, очисте их, како би то њихово обележје остало у Приштини и записано и видљиво и у данашњем времену", позива Саша Митровић, приштински православни парох.

Да гробље може да буде уређено, пример са самог православног гробља у Приштини. На њему је више обележја о почивању остатака палих француских војника током првог светског рата. Последњих месеци, тај део гробља је уређен и ограђен.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 15. јун 2019, 17:02) - anonymous [нерегистровани]

Vrabac podunavac

Bog vidi ljudi ne veruju.

(субота, 15. јун 2019, 14:26) - anonymous [нерегистровани]

Bog sve vidi

Ovakve stvari ne rade ljudi.