Вукосављевић: Реконструкција Хиландара се одвија по плану

Седница Националне комисије за Хиландар, којом је председавао министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић, одржана је у том српском манастиру на Светој гори, у Грчкој.

Владан Вукосваљевић рекао је за Танјуг да је циљ седнице био да се утврди шта је урађено у последњих годину дана на обнови манастира настрадалог у пожару 2004. и како напредују радови у овом тренутку.

"Реконструкција манастира Хиландар одвија се у жељеном правцу и с неопходним нивоом средстава која држава Србија за то издваја. Подсећам да је Србија за ову годину издвојила 80 милиона динара за реконструкцију манастира Хиландар. Са задовољством констатујем да су средства утрошена по плану и програму", рекао је Вукосављевић.

Министар је додао да држава неће престати да брине о манастиру Хиландар када се заврши његова реконструкција.

"Пожар 2004. године и процес реконструкције открили су неке нове слабости. Стање у депоу манастира Хиландар није охрабрујуће. По окончању реконструкције манастира и санирања штете настале у пожару 2004, држава ће се и даље бринути о манастиру. Верујем да ће се процес реконструкције завршити најдуже за две до три године, а онда настављамо с бригом о манастиру у којем се 800 година моли и брине за Србију и који представља благо српског културног наслеђа и најјужнију тачку српског културног простора", рекао је Вукосављевић.

Владимир Тријић из Народне библиотеке Србије предводи тим који се брине о делу покретног културног наслеђа у манастира Хиландар.

"Водимо рачуна и покушавамо да заштитимо све што је написано на папиру и пергаменту. Наша брига су рукописни папири, штампане књиге и повеље. Све што није у богослужбеној употреби у манастиру Хиландар припада покретном културном наслеђу и чува се у манастирској ризници. Тамо екипа Републичког завода за заштиту споменика годинама уназад брине о различитим документима и артефактима", рекао је Тријић.

Додаје и да је 2004. изгорела конзерваторска радионица која је само деценију након тога обновљена.

"Тамо смо успели да више од 1.000 листова старе културне грађе спасемо", рекао је Тријић.

Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе, каже да је изузетно задовољан, јер су се чланови Комисије уверили да су предвиђени радови на Белом конаку завршени у марту ове године.

"Тамо су сада манастирске келије. Завршени су радови на санацији кровне конструкције. Предвдијени радови за овај период на санацији трпезарије такође су завршени у року", рекао је Вапа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара