СМС преваре круже Србијом

У последње време круже СМС поруке које представљају покушај преваре, изјавила је министарка телекомуникација Јасна Матић која упозорава грађане да не реагују на такве поруке.

Министарка за телекомуникације и информатичко друштво Јасна Матић изјавила је да у последње време у Србији круже СМС поруке које представљају покушај преваре, и упозорила је грађане да не реагују без размишљања и у паници.

"Тата ово је мој нови број, пошаљи поштом, пост-нетом, 20.000 динара, не на моје име, већ на име Милан Димитријевић - он код себе има личну карту, а ја моју не могу да нађем и пошаљи ми поруком број уплате", гласи садржај спорне поруке.

"Те поруке су, углавном, покушај преваре старијих генерација", изјавила је Матићева агенцији Танјуг и додала да грађани не треба да паниче, а уколико добију такву поруку, нека провере да ли је то заиста порука њиховог детета и шта се, уствари, дешава.

Министарка је додала да "већ неко време постоје покушаји превара електронском поштом на које грађани, углавном, не наседају у великом проценту, али су се сада појавиле и СМС поруке са истим циљем".

Мобилни телефон је средство модерне комуникације које омогућава ефикасне преваре и зато грађани морају добро да воде рачуна да не постану предмет преваре, упозорила је Матићева.

број коментара 27 Пошаљи коментар
(среда, 03. феб 2010, 13:54) - саша [нерегистровани]

теленор?

ја сам исто направио глупост са оним квизо.после сам добио рачун да ме заболела и глава и желудац и прво што сам направио отишао сам у теленор и написао жалбу.после сам дошао кући и пронашао како обуставити "сарадњу" са fun telecomоm.после су ми јавили из теленора да то што сам платио улази као претплата за следеће рачуне,тј. поништили су оне рачуне.видећемо за који дан!

(уторак, 12. јан 2010, 13:18) - anonymous [нерегистровани]

Test inteligencije

Zvao sam Mts (prepaid),i receno mi je da moram da zovem postpaid posto je sa tog broja poslata poruka i oni ce mi reci na koji broj da posaljem poruku sa sadrzajem STOP,kako bi zaustavio tu prevaru.Medjutim njih nikako ne mogu da dobijem.O cemu se ovde radi?Zasto ona nije mogla da mi kaze na koji broj da posaljem poruku?I ako vec postoji taj broj,zasto se o tome u medijima cuti i zasto se govori da je procedura da se to zaustavi komplikovana?

(уторак, 15. дец 2009, 18:31) - Anika [нерегистровани]

mozak

Ma,salju se i vece pare,ali ko posalje na tudje ime,bez provere,onda stvarno nema mozga.

(уторак, 15. дец 2009, 18:27) - anonymous [нерегистровани]

inteligenciuja!

Pa sad znate koliki vam je IQ! HA,ha,haaaaaa

(уторак, 15. дец 2009, 18:24) - anonymous [нерегистровани]

odgovor na 20000

Ja sam student i daleko sam od roditelja i nikad nisam trazio niti dobio 20000! Kada mi moji salju novac uplate na moj racun u banci i tacka! Ne verujem da bi poslali novac na racun nekog njima nepoznatog! Mi u Srbiji smo prosli i sito i reseto nas (bar one koji imaju mozga) vise niko nemoze da prevari!

(уторак, 15. дец 2009, 18:05) - anonymous [нерегистровани]

prevaranti

Moja tasta, supruga i ja resavali smo taj test i za 10-tak dana stiglo nam gomila poruka i ukupno nam je Telenor naplatio oko 5000.00 din
Na racunu je to bilo definisano kao "posebne usluge".
Nije mi jasno kako u jednoj pravnoj drzavi neko moze bez pristanka da ti naplacuje dolazne poruke po 150 din i jos da nemas pravo da se zalis? Prosto te motivise da i Ti smislis neku takvu prevaru :(

(четвртак, 10. дец 2009, 00:11) - anonymous [нерегистровани]

Hahaha

Neka neko meni posalje tu prevaru malo da se smejem xD

(среда, 09. дец 2009, 22:08) - Жаровит [нерегистровани]

Свакодневница!

Овакве и сличне преваре су СВАКОДНЕВНИЦА. Простим увидом у број са кога се шаље може се открити пошиљалац и спречити даља слања, што је посао Телекома и надлежног министарства!
Него, госпоћо Министарко, зашто се дискриминише наша србска ЋИРИЛИЦА, које нема у примени у новин технологијама, посебно за слање СМС порука наћириличном писму. Македонци ,бугари,руси,израелци,јапанци имају апарате који подржавају њихова ЗВАНИЧНА писма, а ми не,докле!?

(среда, 09. дец 2009, 21:59) - anonymous [нерегистровани]

Stize u Srbiju

Licne podatke, telefon, adresu itd., treba samo davati proverenim institucijama, pa i njih nekad vrlo vesto falsifikuju na internetu, pa misleci da si dao banci ili nekoj proverenoj ustanovi das prevejanim lopvima koji ti skinu sve pare itd. Jednom recju treba sve dobro proveriti pre. Takva su dosla vremena.

(среда, 09. дец 2009, 21:06) - vanja [нерегистровани]

nainost

u sbiji ima mnogo ljudi koji su naivni i nasedaju na takve poruke....uvek treba proveriti o cemu se radi....inace....ko zna sta.....
morate dobro paziti....
to je moj savet....pozzz...