Триван: Квалитет ваздуха озбиљно нарушен, општине да гасе котларнице

Министар заштите животне средине Горан Триван рекао је да је као последица цивилизацијског развоја квалитет ваздуха озбиљно нарушен и да данас представља прворазредно питање у заштити животне средине.

Триван је истакао да се у активностима на побољшању ваздуха мора деловати локално, а истовремено, размишљати глобално, мењајући фокус деловања ка главним факторима који непосредно утичу на загађење ваздуха, као што су термоенергетски капацитети који се користе за грејање, индивидуална ложишта и саобраћај.

"Привреда је кључни фактор промена у друштву, и ако желимо да мењамо услове у којима живимо на боље, морамо мењати технологије, и примењивати оне које доприносе смањењу загађења животне средине", истакао је министар на конференцији "Животна средина ка Европи" - ЕнЕ19 која је посвећена загађењу ваздуха поводом Светског дана заштите животне средине.

"Упозоравајући подаци Светске здравствене организације нас подстичу да у Србији, чија је енергетска безбедност у директној вези са коришћењем угља, изнађемо решења и постигнемо друштвени консензус како би остварили заједничке циљеве на побољшању квалитета ваздуха", указао је Триван.

"Министарство се мора окренути практичним конкретним мерама, и то значи да се од сада у буџетима, не само Министарства, већ и локалних самоуправа, морају сваке године издвојити средства да се бар неколико индивидуалних ложишта сваке године у сваком граду угасе и прелазе на чистије изворе енергије", истакао је министар.

"Локалне самоуправе од следеће године морају планирати у оквиру својих буџета средства за гашење индивидуалних котларница и спровођење мера за побољшање саобраћаја" поручио је Триван.

Десет пута више жртава од броја страдалих у саобраћају

Учесници Конференције указали су на податке Светске здравствене организације да је у свету преко 90 посто популације изложено загађеном ваздуху, а сваке године у свету од загађеног ваздуха превремено умре око седам милиона људи.

Квалитет ваздуха је највећи еколошки ризик за здравље у Европи, где он проузрокује више од хиљаду случајева превремених смрти дневно, што је више од десет пута од броја страдалих у саобраћајним несрећама. Према подацима Светске здравствене организације за 2016 годину, број превремено умрлих за Републику Србију износи 6.592 случајева.

Конференција "Животна средина ка Европи" - ЕнЕ19, петнаеста по реду, коју су организовали „Амбасадори одрживог развоја и животне средине" и Привредна комора Србије, одржана је поводом Светског дана заштите животне средине, али истовремено представља званичан УН догађај, којим се у Републици Србији обележава Европска недеља одрживог развоја (European Sustainable Development Week, ESDW). 

Поред министра Тривана, на учесницима конференције обратили су се Станојла Мандић, заменик Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Александар Перић, саветник председника Привредне коморе Србије и Александра Младеновић, председник Амбасадора одрживог развоја и животне средине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво