Стан на дан, кад порезници закуцају на врата

Бизнис издавање станова на дан цвета већ десетак година. Најчешће се пословало у сивој зони, а та област сада је регулисана Законом о угоститељству који ће у потпуности бити применљив на јесен, до када ће важити стара подзаконска акта. Шпиц туристичке сезоне осим прихода донеће и трошак онима који издају смештај, јер од 1. јула почиње њихово опорезивање.

Брза и лака зарада издавањем собе, апартмана или стана биће могућа и убудуће али уз поштовање одређених прописа. Новина је и да ће станодавци сами пријављивати госте, а не преко посредника.

Мирослав Кнежевић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација каже да то што се данас популарно назива стан на дан - јесте дефинисано као угоститељска услуга смештаја у домаћој радиности.

"Први пут имамо законски дефинисан услов у смислу да се свако издавање некретнине на период краћи од 30 дана дефинише угоститељском услугом пружања смештаја у домаћој радиности", истакао је Кнежевић.

За оне који се о закон ипак оглуше, предвиђене су новчане казне од неколико стотина хиљада динара.

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Јута каже да постоји једна сегмент у овом послу који још увек ради у сивој зони.

"Ја сам потпуно сигуран да ће сви који озбиљно желе да се баве овим послом након усвајања закона схватити да је најједноставније да плате тај мали износ који је неопходан као паушални порез на годишњем нивоу", рекао је Сеничић.

Кнежевић објашњава да је износ пореза који ће се плаћати пет одсто од просечне бруто зараде остварене у претходној години помножен са коефицијентом туристичког места.

"Ако причамо о просечној бруто заради у претходној години, рецимо да би порез у овом тренутку за ову годину за издаваоце који се налазе у туристичком месту прве категорије, а то су Београд, Златибор, Врњачка Бања - износио између 3.400 и 3.500 динара по једном кревету. Кад видите по којим ценама се тржишно издаје тај један кревет, схватите да кроз два или три издавања тог кревета ће моћи да се плати годишњи порез", објашњава Кнежевић.

У лов на оне који раде мимо закона кренула је и Координациона комисија за инспекцијски надзор Министарства државне управе и локалне самоуправе. У томе ће им помоћи и 1.000 младих инспектора чије се запошљавање очекује у наредне три године.

Драган Пушара из Министарства државне управе и локалне самоуправе каже да у случају да се говори о Београду, ради се о готово 1.600 објеката који су категорисани, дакле налазе се у регистру објеката који се издају и ако се погледа тај број и упореди са бројем који се налази на Booking.com и Airbnb види се подударност.

"Нема много сиве зоне у овој области, ту је тржиште учинило своје. Некада је било довољно имати један стан па да од тога може пристојно да се живи, данас је и ту понуда и потражња учинила своје па су данас боље котирани на та два претраживача они који имају више објакта, конкурентнији су и онда поједини људи који су имали један стан или мање тих јединица и из тих тржишних разлога напуштају", каже Пушара.

Убудуће непозвани гости биће и инспектори, који ће моћи да се пријављују као туристи у смештајним објектима. На тај начин провераваће да ли је смешај категорисан и да ли испуњава услове.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 04. јун 2019, 10:13) - Komentator [нерегистровани]

Porez

Naravno, kao i uvek kada se uvode novi nameti, oni su u početku „simboličnog“ iznosa. Kada obveznici to prihvate i naviknu se, onda po pravilu sledi znatno povećanje iznosa za plaćanje.

(недеља, 02. јун 2019, 20:40) - Djordje [нерегистровани]

Za anonimusa da procita ponovo Milosev komentar

Ja verujem da ovde nece biti problema ako sve bude fer radjeno kao i prilikom drugih inspekcija. Koliko se vidi u tekstu komentator Milos se uopste ne buni oko placanja poreza i kontrola, ali ne moze kontrola da mu oduzima zaradu za taj dan. Ako je kontrolor bukirao stan na dan mora ga i platiti isto kao sto Milos mora platiti porez a ako ga ne placa onda naravno mora biti zakonski procesuiran. Ali svakako se ne moze nekome uzimati zarada. Zamislite kada bi inspekcija dosla u neku firmu koja se bavi proizvodnjom i zaustavila proizvodnju za taj dan eto zato sto se radi inspekcija.

(недеља, 02. јун 2019, 16:29) - anonymous [нерегистровани]

@Miloše ,radi pošteno i nemaš problema

Miloše,
Ne pravi se mangup,već reci koliko dana ti je izdat jedan,dva,tri ,četiri kreveta.Izgleda da ti je puno za godinu dana platiti 3.500 dinara po jednom krevetu.
U Novom Sadu za vreme EXIT-a iznajmljivanje stana 4-5 puta skuplje nego drugim danima.Šta znači ovo,Miloše.
Tebi je problem da izgubiš jedan krevet po danu,ili se plašiš inspektora.
Samo ih kontrolišite,ako treba i pet puta dnevno,samo da uđu u legalnu zonu,a ne da već godinama ne plaćaju obaveze prema državi.

(недеља, 02. јун 2019, 13:32) - anonymous [нерегистровани]

Nije laka zarada

Ako mislite, da je to laka zarada onda, izvolite, kupite nekretninu, pa investirajte 20.000 eur u opremu, pa reklamirajte nekretninu, pa se pobrinite da imate puno zauzete kapacitete, čistite za svakim, perite peškire, čaršave itd itd...popravljajte to što narod polomi...i videčete da imate mnogo posla i mnogo troškova a zarada je veoma mali deo toga...

(недеља, 02. јун 2019, 10:59) - Milos [нерегистровани]

Sve u redu ali i inspektor mora da plati uslugu

Ja nemam nista protiv da mi se inspektor pojavi kao zakupac stana na dan (zbog kontrole) ali u tom slucaju on mora platiti tu uslugu ako je rezervisao stan (jer ja od toga zivim). Ja sa placanjem poreza nemam nikakav problem ali ne moze mi neko oduzeti zaradu za taj dan zbog toga sto je resio kao inspektor da "rentira" stan za 1 dan i zbog toga stan nije izdat nekom drugom a on u stvari resio da kontrolise da li cu ga prijaviti kao stanara. Ako drzava ima budzet za to, sve u redu.