Слађани Зарић уручена Медаља британске империје

Новинарки и уредници документарних емисија РТС-а Слађани Зарић уручена је Медаља британске империје. Одликована је за изузетан допринос истраживању и документовању савезништва Велике Британије и Србије током Првог светског рата.

Слађана Зарић је четврта особа из Србије која је добила ово престижно одликовање. Краљица Елизабета Друга је још у децембру прошле године потписала акт о одликовању, а вечерас је у име њеног величанства високо признање уручио британски амбасадор у Београду Денис Киф.

Новинарка РТС-а одликована је као ауторка два филма, "Срби на Крфу – сто година албанске голготе" и "Заборављени адмирал".

Слађана Зарић истакла је да је новинар и аутор најсрећнији када се његови филмови гледају, када добија награде.

"Морам да признам да сам изузетно срећна да за нешто што сам радила добијем орден британске империје. Јако сам срећна што долази од Британаца јер добити орден од њих који су колевка озбиљне школе и документарног филма је заиста велика част", навела је Зарићева.

Амбасадор Денис Киф указује да је ово први пут да је разлог за одликовање изузетан допринос у истраживању и документовању заједничке прошлости Србије и Уједињеног Краљевства.

Праунук адмирала Ернеста Трубриџа истиче да је филм "Заборављени адмирал" премашио његова очекивања.

"Пројекат је почео пре четири године и тада сам упознао Слађану. Она је пронашла много извора, информација, фотографија. О свом прадеди сам научио много више него што сам милслио да ћу икада сазнати", наглашава сер Том Трубриџ.

Медаља Британске империје једно од одликовања установљено у првој половини 20. века и било је намењено искључиво Британцима и становницима некадашњих колонија. Међутим, од 1992. године награду добијају и страни држављани који су се истакли у уметничком, научном, хуманитарном раду, уз посебне заслуге за унапређење билатералних односа Уједињеног краљевства и страних држава.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара