Кишни талас стигао у Србију, очекује се пораст водостаја река

Према прогнозама метеоролога, данас ће бити најхладнији и најкишовитији дан овог месеца. Облаци који су претходних дана правили велике проблеме у Хрватској и БиХ стигли су до Србије. Колубара у благом порасту, стање под контролом. Током дана се очекују обилне падавине. Надлежне службе су у приправности.

Хидролог Славомир Стевановић рекао је за РТС да се очекује већи пораст водостаја Саве. Како је објаснио, у горњем току те реке водостај је већ у порасту због падавина.

Стевановић истиче да се наредних дана очекује максимални пораст Саве, али не и достизање нивоа при коме се проглашава ванредна одбрана од поплава, а можда буде проглашена редовна одбрана.

Дописник РТС-а из Шапца јавља да у том граду пада киша умереног интензитета и да за сада нема никаквих проблема.  

Ниво Саве у Шапцу је 269 центиметара, што је за пет центиметара ниже у односу на претходна 24 сата. У погону је само једна црпна станица јер тренутно нема потребе за пуним капацитетима. Нема опасности од изливања воде из канала на обрадиве површине. Линија редовне одбране од поплава је 400 центиметара, а ванредне 500. 

Када је реч о водотоцима у Војводини, хидролог Славомир Стевановић наводи да је Дунав у благом порасту, а да банатски водотоци немају већи пораст и да се због тога не очекују проблеми. Истиче да су могућа изливања на мањим водотоцима у Западној Србији.

Код термоелетране Колубара у Великим Црљенима, код Лазаревца, у последњих неколико сати ниво реке је мало порастао, али стање није алармантно.

За грађане који имају викендице и сплавове у небрањеним деловима важи упозорење да се евакуишу, као и увек у сличним ситуацијама.

Током дана се очекује до 40 литара кише по квадратном метру, локално и више, а температура ће бити од десет до 19 степени.

Стање под контролом, службе у приправности

РХМЗ је најавио значајан пораст водостаја на Јадру, Тамнави, Јасеници, Кубршници, Колубари, код Уба и Љига, на Ресави, Лепеници и Црници.  

Према последњим информацијама из Сектора за ванредне ситуације, тренутно у Србији нема већих проблема. Начелник Управе за управљање ризиком Живко Бабовић рекао је за РТС да је стање потпуно под контролом.  

Наводи да киша на територији целе Србије пада јачим или средњим интензитетом. Највећа количина падавина тренутно је у Ваљеву, Лозници и Краљеву. 

Бабовић је рекао да је, што се тиче Сектора за ванредне ситуације, претходних дана подигнута приправност.  

Свим локалним штабовима је наређено да предузму превентивне мере. Истиче да је Сектор мирнији у односи на период из 2014. године јер систем потпуно функционише и у стању је потпуне приправности. 

Према Бабовићевим речима, прогноза је подложна измени и ситуација увек може да ескалира и зато се приправност неће спуштати док се стање не нормализује.  

Истиче да због велике количине воде у урбаним срединама може доћи до загушења канализационих система и апелује на комунална предузећа да појачају активност и доведу капацитете у стање потпуне употребљивости. 

Радојичић: Нема разлога за бојазан од поплава

У овом тренутку можемо рећи да нема разлога за панику и бригу, све јавне службе су у приправности и на терену и не постоји бојазан од поплава, рекао је градоначлник Београда Зоран Радојичић након одржане седнице Градског штаба за ванредне ситуације.

На састанку представници јавних комуналних институција и општински штабови поднели су извештаје, након чега је усвоје извештај о стању припремљености Града Београда.

Закључак је да су све потребне службе у приправности, те да не постоје већи проблеми на територији Београда.

Према извештајима "Водовода и канализације" у неким нижим деловима града, где су канализациони системи неплански прикључени, долази до изливања воде, рекао је Радојичић и додао да из овог предузећа раде повећаним капацитетом како би се такви проблеми одмах решили.

Радојичић је апеловао на грађане које имају такав проблем да се јаве Беокому, како би надлежне службе одмах реаговале.

Градононачелник, који је и командант Штаба за ванредне сиитуације, нагласио је да је повећана активност свих служби у граду и да ће тако остати и у наредном периоду, јер се падавине очекују сутра до поподневних часова.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 14. мај 2019, 14:09) - anonymous [нерегистровани]

Sreća

Imamo sreće što su zima i prvi deo proleća u Srbiji bili sušni, pa su vodostaji važnih velikih reka niski, a i zemljište nije zasićeno vodom.
Biće problem ako se ove padavine ponove u roku od 15 dana, što vrlo lako može da se dogodi.
Inače ne znam šta je od 2014. godine i onih poplava urađeno po pitanju upoznavanja građana sa sistemom civilne zaštite, što je najvažnije.

(уторак, 14. мај 2019, 11:02) - Dora [нерегистровани]

Teror

kise nad neduznim gradjanima Srbije,hoce li nam neko pomoci?

(уторак, 14. мај 2019, 10:17) - anonymous [нерегистровани]

POTOP

jedino da se molimo.

(уторак, 14. мај 2019, 08:36) - anonymous [нерегистровани]

strasno

Noćas je u Užicu padalo u obliku kišne zavese, zaista je bilo strašno videti.