С роботима у битку за знање

Тим састављен од три ученика осмог разреда и наставнице информатике ОШ "Исидоре Секулић" из Панчева освојио је друго место на недавно одржаном државном такмичењу из програмирања робота. Сад их очекује европско првенство у Загребу.

Захваљујући акцији "Битка за знање" Основне школе "Исидора Секулић" из Панчева је пре две године добила на поклон пет робота. Од тада се ђаци такмиче у њиховом програмирању. Недавно су у Београду освојили друго место решавајући задатке праћења линија, мењања боја, пролажења препрека.

"Задатак је био мало компликованији. Робот је требао да заобилази картонске кутије и да пролази кроз поље где се добијају поени. Ако прође кроз сва четири, добија се бонус", објашњава ученик Игор Романдић.

Милош Драгнић каже да лако може да се програмира робот да прати линију, али да кад треба да погоди, на пример, неки одређени угао, то је много теже него што звучи.

"Најтежи део је да програмирамо време за које робот треба да уради неку радњу. На пример, колико му треба да скрене десно. Све то зависи од батерије, мотора, целокупног састава робота", истиче ученик осмог разреда Алекса Танушевић.

Роботика није део редовне наставе у основним школама, али је интересантна многим ученицима. Тим који је учествовао на такмичењу ради инспирисано и складно и зато резултати нису изостали.

"Деца су заинтересована зато што им је јако занимљиво да виде практичну примену програмирања. Кад је задатак конкретан, у смислу програмирај робота да прати линију, њима је много лакше да се тиме позабаве, него кад су то класични математички задаци", наводи професорка информатике Ивана Влачић.

Младе програмере за неколико месеци очекује европско такмичење у Загребу, а ако ту постигну успех и светско првенство у Кини крајем године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво