Нова дрога на улицама Србије, сто пута јача од марихуане

Како РТС сазнаје, у Србији се појавила нова дрога. Реч је о психоактивној супстанци сто пута јачој од марихуане. Комисија за борбу против дрога предлаже оштрије казне за дилере.

Ефекти синтетских канабиноида су слични марихуани, али имају преко 100 пута јаче дејство и запажају се десетак минута после узимања. Од црвенила очију и коњуктивитиса, убрзаног пулса, сувоће уста, промена расположења и перцепције.

Ефекат дроге је у континуитету шест сати, а последице се осећају и наредних дана. Коришћење тих супстанци у свету је повезано са повећањем броја смртних случајева али и самоубиства.

Јелена Јанковић из Комисије за борбу против дрога Министарства здравља каже да се ради на стављању ове нове суспстанце на листу психоактивних супстанци.

"Има велики ризик од срчаног удара, престанка рада бубрега, проблема са дисањем. Не знамо који је тачан назив на улици јер има преко 600 назива. Најчешће су то пријемчива имена попут 'јагоде', 'блади мери' и слично, а важно је знати да само конзумирање може да изазове веома опасне последице по здравље", наглашава Јанковићева.

Строже казне за дилере 

Старосна граница започињања конзумирања дрога све је нижа а некада и само једно узимање може да буде фатално. Због тога је министар здравља предложио пооштравање казнене политике за оне који продају дрогу малолетницима.

"Ново је да je Министарство здравља поднело иницијативу Министарству правде  да се у кривични законик унесу нове одредбе које се тичу пре свега лица која продају дрогу малолетним лицима и да те казне буду знатно веће од 5 до 15 година. Уколико се у кафићима, јавним просторима омогући уживање на било који начин казна ће бити од две до 10 година. Нова одредба односи се на поседовање великих количина дрога која предвића казну од три до 10 година", навела је Јанковићева.

Комисије за борбу против дрога постоји готово годину дана и за то време су одржана бројна предавња, трибине и медијске кампање.

"Главни задатак комисије је да се што већи број деце едукује и за овај период нашу едукацију је прошло 36.000 деце, 7.000 настаника и 3.000 родитеља", навела је Јанковићева.

Када је реч о помоћи у лечењу зависности код малолетника отворени су центри при клиникама за психијатрију у Новом Саду, Нишу и Крагујевци као и при општој болници у Лесковцу.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 10. мај 2019, 16:57) - anonymous [нерегистровани]

Ne nego

Treba pustiti dilere da dilaju po skolama sa uslovnom? To resava problem? 

(петак, 10. мај 2019, 13:32) - anonymous [нерегистровани]

Za čas posla

E moja gospodo političari da je vama u interesu rešiti problem droga na ulicama to bi se dalo vrlo realizovati.
Uvedite smrtne kazne onima koji prodavaju drogu a oni koji je konzumiraju u zatvor na 10 godina robije.
Bez strogog zakona nema niśta od rešavanja ovog problema

(петак, 10. мај 2019, 13:11) - anonymous [нерегистровани]

100 puta jaca ?

Po kojim merilima odredjujete jacinu na kojoj skali?sinteticki kanabis nema blage veze sa kanabisom.Ja koliko vidim ovo je neproverena vest koja sluzi da potpali narod da bih kroz skupstinu bio provucen novi zakon u kome ce sitnim slovima biti napisana gomila gluposti zbog kojih cemo svi zazaliti.Bilo bi lepo kad bih smo shvatili da sinteticki kanabis nema blage veze sa marihuanom a pravi se u labaratorijama da bi se provuko pored postojecih zakona o kontrolisanim supstancama jer hemijski sastav sintetickog kanabisa nema veze sa vecinom postojecih narkotika.

(петак, 10. мај 2019, 11:14) - anonymous [нерегистровани]

Droga

Ja sam ZA najmanje 15 do 25 godina samo ako je imas u dzepu a kamoli sverc

(петак, 10. мај 2019, 11:12) - Kruna [нерегистровани]

Dušebrižni diktatori

Koliko ljudi lako skliznu u autoritarnost, nije vam to dobro....kakve bre rigorozne kazne za dilere, vaspitavajte svoju decu da se ne uništavaju od alkohola i kokainčine odvratne, spida, cigareta... a za ostalo, potrebno je ipak zrelosti i odgovornosti, kao i informisanosti. Ali, lakše je nekog u zatvor, i kao, rešili ste svaki problem.

(петак, 10. мај 2019, 10:57) - Pukovnik [нерегистровани]

Ostra kazna

Podrzavam predlog gospodina da kazna bude jedinstvena 20g bez pomilovanja sve jedno koliko i koju drogu je prodao

(петак, 10. мај 2019, 10:15) - djordje [нерегистровани]

Bruka

Za posedovanje vecih kolicina droge kazna od 3 do 10 godina. znaci 3 godine....Bruka...Sve se zna, i zapisano je u Beloj knjizi, ali nema politicke volje da se ovom zlu stane na put...Treba tretirati prodaju droge kao ubistvo, i surovim sankcijama kaznjavati. I tada se nebi narko dileri sepuruli po gradu u besnim dzipovima i kao veliki investitori u nekretnine..

(петак, 10. мај 2019, 09:52) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje?

Sta znaci od 5 - 15 godina. Ili od 2 - 10. NISTA. Primer: Singapur, Indonezija, Tajland, Nepal predvidja SMRTNI KAZNU. Jos u avionu prema tim destinacijama dobijete obavestenje CRVENIM slovima sta vas ceka ako imate drogu. Predlazem, kao gradjanin, zakonodavcu sledece: Za svercere, dilere ili one koji omogucavaju konzumiranje droge, jedinstvenu kaznu: 20 godina prinudnog rada. Ni dan manje ni dan vise. I to BEZ ikakve mogucnosti ublazavanja kazne. Nece se iskoreniti ali ce se znacajno smanjiti.