Кућа "Ока Соколовог" ускоро у новом-старом сјају

Драгутин Матић, српски војник Солунац, познатији као "Око Соколово", због фотографије која је симбол Првог светског рата, ускоро ће добити музеј у родном Калетинцу код Гаџиног Хана.

Запуштена, урушена, зарасла у коров – тако тренутно изгледа кућа чувеног извиђача из Првог светског рата Драгутина Матића у Калетинцу. Али не још дуго – пошто су је наследници поклонили општини како би постала музеј.

"Једва чекамо када ће бити завршена да би могле да дођу и екскурзије, да људи виде одакле потиче Драгутин Матић, да упознају његов крај, да се види Заплање", наводи Драгутинов праунук Зоран Матић.

За реконструкцију куће и ствари које су се тамо затекле, попут шпорета на дрва, кревета и полица, потребно је четири милиона динара.

"Након реконструкције, кућа Драгутина Матића изгледаће управо онако како је изгледала када је грађена. То значи имаће одлике куће моравског типа, чији је типичан представник угаони трем са кадама, камени под, блатни малтер", истиче Горан Радосављевић из Завода за заштиту споменика културе у Нишу.

Фотографија "Око Соколово", коју је на Дрини направио руски ратни фоторепортер, обишла је свет и налази се у многим уџбеницима. После учешћа у оба Балканска и Првом светском рату, Матић се вратио у родни Калетинац.

У плану је и поправка три и по километра пута до Калетинца, за шта је новац обећало Министарство грађевине.

"Имајући у виду да је ово пољопривредна општина и да се 90 одсто становништва бави пољопривредом, хтели бисмо мало да укључимо и туризам и да се општина развије и туристички", каже Марија Цветковић, председница Општине Гаџин Хан.

Најпознатијем Заплањцу пре две деценије подигнут је и споменик у центру Гаџиног Хана, где се тренутно реновира и плато.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво