Кућа "Ока Соколовог" ускоро у новом-старом сјају

Драгутин Матић, српски војник Солунац, познатији као "Око Соколово", због фотографије која је симбол Првог светског рата, ускоро ће добити музеј у родном Калетинцу код Гаџиног Хана.

Запуштена, урушена, зарасла у коров – тако тренутно изгледа кућа чувеног извиђача из Првог светског рата Драгутина Матића у Калетинцу. Али не још дуго – пошто су је наследници поклонили општини како би постала музеј.

"Једва чекамо када ће бити завршена да би могле да дођу и екскурзије, да људи виде одакле потиче Драгутин Матић, да упознају његов крај, да се види Заплање", наводи Драгутинов праунук Зоран Матић.

За реконструкцију куће и ствари које су се тамо затекле, попут шпорета на дрва, кревета и полица, потребно је четири милиона динара.

"Након реконструкције, кућа Драгутина Матића изгледаће управо онако како је изгледала када је грађена. То значи имаће одлике куће моравског типа, чији је типичан представник угаони трем са кадама, камени под, блатни малтер", истиче Горан Радосављевић из Завода за заштиту споменика културе у Нишу.

Фотографија "Око Соколово", коју је на Дрини направио руски ратни фоторепортер, обишла је свет и налази се у многим уџбеницима. После учешћа у оба Балканска и Првом светском рату, Матић се вратио у родни Калетинац.

У плану је и поправка три и по километра пута до Калетинца, за шта је новац обећало Министарство грађевине.

"Имајући у виду да је ово пољопривредна општина и да се 90 одсто становништва бави пољопривредом, хтели бисмо мало да укључимо и туризам и да се општина развије и туристички", каже Марија Цветковић, председница Општине Гаџин Хан.

Најпознатијем Заплањцу пре две деценије подигнут је и споменик у центру Гаџиног Хана, где се тренутно реновира и плато.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(субота, 14. сеп 2019, 22:53) - anonymous [нерегистровани]

Sramota

Stidite se naslednici.

(субота, 04. мај 2019, 11:05) - Милован [нерегистровани]

Традиција

Велика срамота за наследнике, славног њиховог деде. Осврнимо се око себе, овако пропадају куће великог броја људи у Србији. Нема поштовања породичне традиције. За одржавање оваквих кућа нетреба велике паре, нису требале ни када су грађене. Људи су градили са родбином и пријатељима од материјала које су имали у близини. А ови стручњаци, фолиранти, траже милионе динара.

(субота, 04. мај 2019, 10:42) - pereee [нерегистровани]

strasno

Ova kuca je slika srbije u zadnjih 100 godina.

(субота, 04. мај 2019, 07:00) - Урушена?! [нерегистровани]

Запуштена,

јер није у БГ на води!

(субота, 04. мај 2019, 06:16) - anonymous [нерегистровани]

Буџет

Било би добро да се напише и ко ће обезбедити средства за реновирање куће и друге радове. Које министарство је, осим Министарства саобраћаја и грађевинсрства, учествовало у доношењу ове одлуке, и обезбедиће потребна средства. И које друге институције. Општина је сиромашна и сама нема могућности.

(субота, 04. мај 2019, 06:10) - anonymous [нерегистровани]

ratnici

Najlerša vest u poslednje vreme. Hvala Bogu da se najzad neko seti ratnika iz Prvog svetskog rata, i Balkanskih ratova. Bilo ih mnogo, svaki od njih je bio pravi heroj. Dali su živote za svoj narod i svoju državu, a bili su zaboravljeni , dok su istovremeno izmišljani nekakvi komunistički narodni heroji, i dobijali ulice, velike penzije i sve privilegije, oni i njihovi potomci.

(субота, 04. мај 2019, 02:48) - anonymous [нерегистровани]

Dragi Moji Srbi I Srbkinje,

Radna akcija, da se pozove omladina, seljaci malo hrane, neki ambar za spavanje, I eto puta.
Sta kazete? Ja mislim da moze.

(субота, 04. мај 2019, 01:12) - Игор [нерегистровани]

Срамота

Ово је срамота прво за потомке славног тића ал и за државу! Па зар у овакво стање уоркос живим потомцима зараста ђедовина!? Е мој Боже, и ми у другима видимо разлоге наше пропасти!

(субота, 04. мај 2019, 00:30) - anonymous [нерегистровани]

Bolje prvo da naprave put

A tek onda, taj muzej.
Jer bez puta, niko nece taj muzej ni da vidi.

(петак, 03. мај 2019, 21:49) - Istoricar [нерегистровани]

Nije potrebna samo dobra volja

Da bi turista stigao u selo Kaletinac, podno Suve planine, potreban je put.
Ovim sadasnjim jedva da ljudi mogu da pesace, za automobile je gotovo neprohodan, jer je sav zarastao i pun rupa.