Катастар на минимуму, грађани у проблему

Због вишемесечног штрајка у Републичком геодетском заводу, Влада је Уредбом од понедељка увела минимум процеса рада, што значи да најмање 30 одсто запослених у катастру мора да ради. Синдикалци тврде да тиме проблем није решен, јер грађани могу само да предају захтеве, али не и да добију потребна документа. Директор Завода то негира и каже да су поднете кривичне пријаве против организатора, зато што нису дефинисали захтеве штрајка.

Министарство грађевине је формирало посебан надзор који до 25. треба да прикупи информације о раду катастра.

Вера Михајловић дошла је у катастар општине Палилула, да се распита о предмету за који је предала захтев пре годину дана, а Душан Алексић чека у реду већ други дан.

Директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић каже да је гужва настала зато што месец дана грађани нису приступали и да очекује да ће гужва до краја недеље да буде уведена у редован режим рада.

Уредба није решила нити један проблем јер странке могу само да подносе захтеве за лист непокретности, копију плана, укњижење и адресни регистар, кажу синдикати који штрајкују. 

"Само се предају захтеви, што се тиче решавања предмета који се односе на укњижавање станова, кућа, свих некретнина, за то ће још људи морати да сачекају. Таква је била одлука Владе о минимуму процеса рада и ми ту не можемо ништа", каже Дијана Константиновић из Самосталног синдиката РГЗ.

У Службеном листу где је објављена Уредба о минимуму рада, не пише да штрајкачи морају да издају решења грађанима.

"Не могу да добију ништа друго осим Војске која може да добије копије планова од значаја за безбедност земље и овлашћене геодетске организације", каже Стеван Тодоров из синдиката АСНС РГЗ.

У синдикату "Независност" који је прекинуо штрајк кажу да у катастрима где имају већину раде несметано, али су и даље велике гужве.

Небојша Пејчиновић из синдиката Независност РГЗ каже да је у другим случајевима где је процентуално помешано, ситуација веома слична као у "27. марта".

"Све службе раде пуним капацитетом, осим ових 17 служби које наводно не раде пуним капацитетом. Захтеви који су били скривени, који никада нису обзнањени, они нису испуњени, јер сви захтеви које су они написали да су захтеви су испуњени још пре две недеље", каже Драшковић.

Сва три синдиката не одустају од својих захтева, првенствено контроле законитости рада руководства завода, чији рад проверава Министарство саобраћаја и грађевине. У отвореном писму траже хитан пријем код председника Вучића и премијерке Брнабић, како би наставком преговора решили своје проблеме.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара