Како дуге парнице и брза извршења могу да донесу неправду

Извршитељи очекују измену закона о извршењу и обезбеђењу. Често на мети критике, стално наглашавају да само спроводе одлуке суда и да једино у случају наплате дугова за комуналне и сродне делатности решење о извршењу доносе сами.

У очима Татјане Аничић јавни извршитељи нису негативци, већ је то суд. Од куповине стана до претње да ће са малим дететом бити избачена на улицу, живот јој се променио.

Пре 12 година купила је некретнину од инвеститора. Знала је за претходног власника тог стана, који га је, како каже, вратио у власништво инвеститору, због финансијских проблема. Њих двојица склопила су уговор о размени.

"Инвеститор заузврат у неком периоду треба да му да други стан на некој трећој локацији или да му да неки пети стан, овај стан је заштићен том приликом и на основу тога и неке изјаве по којој се први власник мога стана одриче права на овај стан, то је све оверено у суду, ја купујем од инвеститора на основу уговора о размени овај стан", наводи Татјана Аничић.

Девет година касније, каже, на врата јој долази јавни извршитељ и саопштава да њен стан, одлуком суда, више није њен, и да мора да се исели. Тек тада сазнаје да је претходни власник покренуо парницу против инвеститора тражећи да се њихов уговор о размени поништи, а стан врати, јер му инвеститор није дао други. Суд раскида уговор и обавезује инвеститора да споран стан врати.

"Инвеститор се жали Апелационом суду и каже да он не може да да овај стан јер није у његовом власништву са чиме је упознат и први власник јер смо сви били заједно у суду, да не може да да нешто што није његово. Апелациони суд поништава ту прву пресуду и налаже да се покаже да ли сам стан купила пре или након покретања те парнице, а ја сам стан купила далеко пре покретања те парнице", објашњава Аничићева.

Ни на нову парницу, каже, суд је није звао. Пресуда је била истоветна као прва, а инвеститор се није жалио.

"Њега не обавештавају о пресуди, каче на табли и он губи могућност да се жали, самим тим та пресуда постаје правноснажна и мени долазе извршитељи на врата", додаје Аничићева.

Сада пред судом покушава да докаже да је она власник спорног стана. Међутим, по Закону то не утиче на извршење, па извршитељи покушавају да је иселе. За сада безуспешно, захваљујући подршци грађана. До тада стрепи, јер парнице су дуге, а исељења експресна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи