Србија и Италија заједно за ниже цене лекова

Србија и Италија убудуће ће заједнички наступати како би се обебедиле ниже цене лекова и већа транспарентност, договорено је на заједничком састанку министара здравља две земље Златибора Лончара и Ђулије Грило.

"Желимо те ствари да истерамо на чистац заједно, да не могу да нас уцењују фармацеутске куће и фармацеутски лобији и како не би трпели грађани. Много очекујемо од тога", рекао је министар здравља Златибор Лончар након састанка за Танјуг.

Додао је да ће у наредних месец, два имати састанак у Светској здравственој организацији, а очекује да ће им се још неке земље прикључити.

Такође, очекује да ће лекови бити јефтинији и доступнији, те да нико не може да уцењује.

"Очекујем једну сигурност за све грађане и све пацијенте. Да не може да се деси да фармацеутске куће три дана пре него што ће да нестане лек или активна супстанца обавесте нас о томе и да прођу без икакве казне, а да сви због њих трпе", истакао је министар.

Још је договорено да уколико у Србији за хитне пацијенте за трансплантацију нема органа, да они буду приоритет у италијанским трансплантационим центрима.

"Можда ћемо направити и заједничке листе чекања", истакао је министар.

Са министром Лончаром на састанку био је и амбасадор Србије у Италији Горан Алексић.

Два министарства имају потписан Меморандум о разумевању у области здравства и медицинских наука.

На основу тог Меморандума потписан је споразум у области целијакије, а са Националним центром за трансплантацију Италије, потписан је Протокол о сарадњи у области донирања и трансплантације органа.

Са Италијом постоји дугорочна сарадња у области кардиоваскуларних болести између Опште болнице града Леко (провинција Ломбардија) и Института за кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Каменици.

Дугорочна сарадња и подршка еминентних италијанских стручњака Институту за мајку и дете у развоју програма за трансплантацију костне сржи која је почела још деведесетих година.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи