Јефтиније телефонирање у региону

Други регионални Дигитални самит oдржава се у Београду. Више од 4.000 учесника разговара о ИТ и дигиталним трендовима. Најављено је потписивање споразума о смањењу цене роминга у региону.

Србија ће потписати споразум о ромингу са четири земље региона Западног Балкана.

Државна секретарка у Министарству телекомуникација Татјана Матић, гостујући у Дневнику РТС-а, најавила је да ће споразум обавезати потписнике да не прелазе максимално утврђене малопродајне и велепродајне цене роминг услуга.

"Цене разговора у ромингу са Црном Гором, Северном Македонијом и Босном и Херцеговином требало би да буду ниже за 27 одсто, а за роминг са Албанијом цена је мања 85 одсто, што значи да цена минута разговора не може бити већа од 22,4 динара, СМС поруке седам динара и за пренос података по мегабајту не може бити већа од 21, 4 динара", каже Матићева.  

Државна секретарка каже да ће Србија и Црна Гора потписати међусобно признање о електронском потпису, а ускоро то очекује и са Северном Македонијом.

"Све ће то олакшати развој наших економских односа и животне сутуације грађанима Србије и Црне Горе. Уколико желе да региструју фирму Србији и обрнуто, све ће им то бити лакше, да дођу до података у АПР-у, Пореској управи, уколико су им потребни подаци на порталу е-управе – све ће то моћи електронским путем", каже Матићева.  

Први дигитални самит одржан је у Скопљу у априлу прошле године.

Државна секретарка каже да је Србија један од лидера када је реч о безбедности у области информационих технологија. Закон о информационој безбедности донела је 2016. године и подзаконска акта и има усаглашену регулативу са ЕУ. Далеко је одмакла и Црна Гора.

У оквиру Самита, најбоље ИТ компаније имаће прилику да се представе политичким и пословним лидерима Западног Балкана, Европе и света.

Учествоваће бројни министри за информационо друштво и дигиталну економију, представници Европске комисије, ИТ индустрије и привреде из региона и света, као и представници стартапова.

Међу говорницима на Другом дитигалном самиту појавиће се и робот "Софија", најновија иновација "Хансон Роботике".

"Софија" је, настала комбинацијом науке, инжињеринга и уметности и користи вештачку интелигенцију. 

Самит се одржава у оквиру Дигиталне недеље Србије од 1. до 7. априла.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 04. апр 2019, 09:34) - anonymous [нерегистровани]

Preskupo

Sve u svemu iako "jeftinije" ovo je (i dalje) preskupo (poziv iz Srbije, za Bosnu, Hrvatsku). Jeftinije je pozvati Kanadu.. Nema logike ali "ima interesa"!!