Гак: Сва деца из приоритетних група добиће место у вртићу

У понедељак почиње упис у вртиће, а места у београдским вртићима има за 7.900 малишана. Секретар Секретаријата за образовање и дечју заштиту Славко Гак каже за РТС да нема места паници, као и да ће први пут у Београду сва деца са листе чекања за приоритетне групе добити своје место у вртићима.

Славко Гак је, гостујући у "Београдској хроници", истакао да нема места за нервозу и панику, као и да град чини велике напоре да сву децу у што краћем року укључи у предшколско образовање.

"До краја ове године биће преко 80.000 деце обухваћено предшколским образовањем", рекао је Гак.

"Наше анализе и процене су такве да места паници нема и ја мислим да ће град Београд први пут од када постоји предшколство бити град без листе чекања деце у приоритету", нагласио је Гак.

Указао је да је готово сигуран да ће моћи 1. септембра да каже да је Београд град без листе чекања, а уколико то не буде рећи ће колика је та листа.

Родитељима је саветовао да искористе опцију електронског уписа која одлично функционише, да сачекају крајње листе, као и да после тога има рок за жалбе уколико сматрају да је било неправилности.

"Родитељи редовно добијају субвенције за приватне вртиће"

Додао је да су у систему и приватни вртићи, да је 17.000 деце све време у систему и да родитељи редовно добијају субвенцију.

"У јануару и фебруару нисмо издали ниједну одбијеницу, оформили смо комисију у оквиру Секретаријата која је сагледавала потребе родитеља и потрошњу у буџету да не бисмо угрозили целу одлуку коју смо донели о 17.000 деце", објаснио је Гак.

"Када смо добили зелено светло од Владе да тај пројекат проширимо ми смо одмах донели одлуку крајем претходног месеца да свим родитељима доделимо субвенцију", нагласио је Гак и додао је да је на листи чекања било око 1.400 малишана, али да су сви добили одбијенице.

Указао је да су предшколске установе добиле допис од Секретаријата да се свим родитељима који су поднели захтев додели одбијеница са којом ће остварити право на рефундацију на боравак њихове деце у вртићу.

"У току ове недеље ће они те одбијенице у предшколским установама сигурно добити, после тога они долазе код нас где Секретаријат ради решење и после тога су на рефундацији све време док им дете борави у приватном вртићу и док се не упише у први разред", истакао је Гак и на тај начин демантовао да одбијенице трају до августа.

Изградња 12 нових вртића

Додао је и да ће Дирекција за градско и грађевинско земљиште расписати тендер за изградњу 12 нових предшколских установа.

"Много тога смо покренули и ја очекујем да у наредних годину дана отворимо 3.000 нових места у државним вртићима", рекао је Гак.

На питање да прокоментарише своју изјаву да вртићи нису беби сервис, Гак је рекао да је то злонамерно пренето, као и да та изјава није пренета у целости.

"Ја сам рекао да су вртићи више од тога, да су они пре свега васпитно-образовне установе, да тамо раде врхунски професионалци, да су се времена променила и да данас када дете уписује први разред много се више очекује од детета него пре 10, 15 или 20 година", навео је Гак.

Нагласио је да је циљ да се деца што пре укључе у предшколски систем како би учила све што је потребно пре него што дођу у школу.

Указао је да је у Београду последњи вртић саграђен 2018. године и да се чека сагласност противпожарне инспекције да се добије употребна дозвола и да вртић на Алтини буде отворен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи