Млади из Србије у "коферима" износе по 54.000 евра

Због одласка младих из земље годишње губимо између 300 милиона и 1,2 милијарде евра, показало је најновије истраживање Института за развој и иновацију. Директор Института Ненад Јевтовић каже да млади када одлазе у једном коферу односе оно што је уложено у њихово школовање, а у другом коферу потенцијални БДП Србије.

Ненад Јевтовић је, гостујући у "Београдској хроници", навео да ниједна државна институција, пре свега Републички завод за статистику, нема тачне ни прецизне податке о броју младих који одлазе из Србије.

Подаци које је користио Институт за развој и иновацију јесу процене међународних организација – ОЕЦД-а и УН.

"Према проценама међународних организација из Србије годишње оде између 15.700 лица и чак 49.000. То су неке најцрње прогнозе које показују колико људи одлази из Србије", додао је Јевтовић.

Према истим проценама из Србије је од 2012. до 2016. отишло око 245.000 људи.

"Биће вам јасно зашто млади имају жељу да оду када просечан БДП по глави становника у Србији износи око 6.000 долара, а у Немачкој 42.000 долара", рекао је Јевтовић и додао да су се у истраживању посветили економском аспекту одласка младих.

Колико је уложено у високообразованог човека 

Оно чега смо свесни је да нису само економски разлози због којих млади одлазе из Србије, али ова анализа представља један економски поглед на проблем са којим се суочавамо, објаснио је Јевтовић.

"Један високообразовани млад човек – Србија у њега, као и његова породица, током његовог школовања уложи 34.500 евра", рекао је Јевтовић.

Објаснио је да су посматрали једног младог човека који је 2000. године кренуо у предшколско, он је 2018. дипломирао и у том периоду држава и домаћинство уложили су у њега 34.500 евра.

"Када он оде из наше из земље, он са собом на аеродрому у свој кофер спакује тих 34.500 евра, и бенефите од тога има земља у коју он одлази, а Србија апсолутно губи", истакао је Јевтовић.

А у другом коферу 19.500 евра 

У другом коферу, како је сликовито објаснио Јевтовић, та млада особа односи потенцијални БДП Србије. "У том другом коферу се налази у просеку 19.500 евра", додао је Јевтовић.

"Новац који је уложен у образовање губимо у тренутку када млада особа напусти земљу, а новац који губимо по основу пропуштеног БДП-а се остварује у свим наредним годинама", нагласио је Јевтовић.

Јевтовић је направио поређење рекавши да се због одласка младих по основу образовања изгубило између 300 милиона и 1,2 милијарде евра, а да извоз ИТ услуга износи 1,1 милијарду.

"Дакле, све оно што наши програмери и услуге такве врсте извезу, ми исто толико изгубимо зато што нам одлазе људи", рекао је Јевтовић.

Кључно питање за друштво 

Указао је да је важан овај први корак и да их радује позорност јавности, али да очекују позиве надлежних државних органа са којима ће ући у дијалог. Ово треба да представља кључно питање за друштво, сматра Јевтовић.

"Ова анализа представља први корак у маратону, још горе, тај маратон се не трчи по бетонској подлози, већ га трчимо по песку. Ово је један далекосежни проблем о коме не можемо говорити у претходних пет, десет, 50 година, можемо рећи да је овај проблем на нашим просторима присутан вековима", тврди Јевтовић.

Навео је да се формирала Иницијатива за останак младих која покушава да окупи кључне државне актере, али и цивилни и приватни сектор где ће се говорити о проблему одласка.

Нагласио је да је важно доћи до података о младим људима који су отишли, да знамо где су и да их одређеним мерама привучемо да се врате.

"И не само да се врате, већ да почну да део свог посла и својих активности остварују у Србији. За то су посебно битне циркуларне миграције где неко зарађује и ради у Лондону, а долази да троши, инвестира и, што је најважније, шири своје знање у Србији", закључио је Јевтовић.

број коментара 23 Пошаљи коментар
(субота, 30. мар 2019, 14:25) - anonymous [нерегистровани]

Истина

@Logicno
Ako porodica ulaze u "ucenika" 54.000 evra,a ucenik posle zavrsenog fakulteta radi u marketu i prima patu 200 evra,.. Ако породица улаже толико у њега сигурно га већ види у Немачкој или негде другде, или му отвара приватну ординацију.

(субота, 30. мар 2019, 13:30) - milan [нерегистровани]

Globalizacija

Svet se uistinu globalizira te je nemoguće i zamisliti
da se neke države jednostavno zatvore. Mladi ljudi
su uvek odlazili i uvek će odlaziti tamo gde so bolji
uslovi života i bolje plate.

Za Srbe i Srbiju to i nije tako slabo jer njih 99%
ulažu svoju zaradu i gradnju kuća i nakupu stanova
u Srbiji.

(субота, 30. мар 2019, 11:54) - anonymous [нерегистровани]

Pa

Zadrzite ih.

(субота, 30. мар 2019, 11:49) - anonymous [нерегистровани]

Racunica

Izracunali ste koliko iznesu pa onda kazite i koliko svi mi koji smo otisli posaljemo i unesemo svake godine.Od mene toliko.Pozdrav iz dijaspore.

(субота, 30. мар 2019, 10:46) - Grigorije M. Milićević Micko [нерегистровани]

Ima rešenje: vrati pa idi

Ima rešenje, a zove se "ugovor sa državom". Ćerka mog razvedenog prijatelja okončala srednju školu kao i koledž u Kanadi, Za sve vreme dobijala studentske kredite. Za nešto oko šest godina učenja i studiranja dogurala do cifre od oko 65.000 dolara duga kanadskoj državi. Sad bi dete (tj odrasla devojka) da se iseli u Ameriku, ali ne može dok ne vrati dug državi. Ima samo jednu beneficiju: s obzirom na odlične uspehe na studijama, omogućeno joj je da vrati pola duga, umesto celog. Dakle, rešenje je ugovor. Ko hoće da se školuje o trošku države neka potpiše ugovor.

(субота, 30. мар 2019, 10:44) - anonymous [нерегистровани]

Taj novac

Sve je to uredu što ste rekli. Država ulaže u mlade ljude, koja ne. Svi se oni vraćaju kad tad i donose toj državi mnogo više, žalosno da može državnici da žive milion puta bolje od naroda

(субота, 30. мар 2019, 10:26) - anonymous [нерегистровани]

Nema tu leka

vise stotina godina zaostalosti prema zapadnom svetu nemoze nijedna vlada da resi. Odliv mozgova ostaje.

(субота, 30. мар 2019, 10:06) - MM [нерегистровани]

Tek sada shvatili?

Meni samo jedno nije jasno. Mnogi optuzuju vladu za odlazak mladih. Ok nema problema ja bih postavio samo dva pitanja.
Da li su mladi odlazili i prije?
Iz kojih nam to susjednih zemalja mladi ne odlaze u razvijenije zemlje?

Moze jos jedno pitanje.
A ko to ima plan da zaustavi mlade da odlaze? nadjite mi ga molim vas jer vise bih volio da upoznam takvog covjeka nego Teslu, Novaka itd. Al da je realan plan brate.

(субота, 30. мар 2019, 09:55) - anonymous [нерегистровани]

Треба ли нам 6 медицинских факултета?

Ако знамо да млади после факултета не могу да нађу посао, зашто их школујемо. Зар нам је, заиста, потребно 5 универзитета (са 5 медицинских факултета и још једним на ВМА, уз истовремену забрану запошљавања лекара). Колико кошта тако предимензионирани систем високог школства? А то што млади траже посао у иностранству је сасвим нормално понашање с обзиром на укупно стање у земљи.

(субота, 30. мар 2019, 09:32) - anonymous [нерегистровани]

Slazem se

Da li vi ljudi shvatate da ta skolovana deca koja su u manjini, ne samo da ne mogu da nadju posao, nego se tesko snalaze sa cinjenicom da im nema buducnosti. Zasto bi ostajali ovde?