Стиропор поново одобрен за изолацију објеката

После две године забране, поново је одобрено коришћење стиропора за изолацију објеката. Код нас је усаглашавањем прописа са европским директивама дозвољено само коришћење природних и еколошких грађевинских материјала.

Стиропор, и то бар од пет центиметара, добра је термо-изолација. Због лоших хемијских својстава био је готово повучен са тржишта јер се могао уграђивати само на приземне зграде. Недостаци су исправљени и Павилник о безбедности од пожара вртио га је на фасаде високих објеката.

"Стиропор као материјал садржи огромну количину ваздуха, ја мислим скоро 90 одсто. На темпертурама преко 80 степени он се топи, нестаје. Сви изолациони материјали који се употребљавају морају да буду самогасиви. Значи, не сме да шири пожар. Он се запали и истопи се, али се не шири даље и не развија отровне гасове", каже Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

Закон о ефикасном коришћењу енергије иде корак даље – захтева само природне грађевинске материјале: минералне вуне, дрво, а и боје су на бази воде.

Помоћник министра енергетике Милош Бањац каже да што се тиче "еко дизајна" то је нова врста Директиве која треба да се примени.

"Оне се исто односе на то, да се производима који су енергетски неефикасни не дозвољава стављање на тржиште", објашњава Бањац.

Родић додаје да се избацује све што је запаљиво и отровно.

"Примењује се као у нека стара времена креч, природни материјали цигла, цреп, а све што изазива и канцер и нека друга обољења се избацује", истиче Родић.

Комбинацијом природних материјала са стиропором добија се велика уштеда енергије.

Анализе показују да добра изолација зидова и крова може да преполови потрошњу енергената за грејање, а лети струје за хлађење. На изолацији не треба штедети јер се тај тошак кроз умањене рачуне исплати за три године.

Стиропор у Србији производи 14 фабрика које се надају оживљавању производње јер им је у протекле две године због забране тог материјала за трећину пао промет.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи