Грујичић: Није цела Србија загађена, потребна научна анализа

Начелница Клинике за неурохирургију КЦС Даница Грујучић рекла је за РТС да мора да се направи научна студија која ће доказати шта је у Србији загађено. Морате гледати локације које су бомбардоване, а бомбардовано је 70 одсто цивилних циљева, истиче Грујичићева.

Скупштинска комисија за испитивање последица бомбардовања тврди да су деца рођена у периоду НАТО бомбардовања "осетљивија на настанак" малигних обољења крви. С друге стране су они који појашањавају да епидемије канцера нема и да се штетност осиромашеног уранијума прецењује. Праву истину ипак могу знати једино они који се са онколошким пацијентима свакодневно суочавају.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Даница Грујичић je рекла да нема породице у Србији у којој нема оболелог од малигних болести.

"Оно што смо као клиничари приметили, то је да се одређене врсте тумора које су се јављале искључиво код људи од педесет или шездесет година – сада јављају код деце", рекла је Грујичићева.

У једном периоду, од 2008. до 2012. године, драстично су нам се погоршали резултати лечења деце, истиче докторка Грујичић.

"Морам са поносом да кажем да наша колегиница са Института са онкологију и радиологију на педијатрији заједно са нама лепо сарађује и да, када су у питању тумори мозга, имали смо практично светске резултате", каже докторка.

Нису се много разликовали проценти излечених или продужених живота у односу на светске, каже докторка Грујичић.

"Међутим, у том периоду нисмо знали да ли негде грешимо. Исто оперишемо, дајемо исте лекове, али нисмо успели да видимо зашто су нам у тих четири-пет година драстично лошији резултати, тумори су били агресивнији", каже она.

Како истиче, сада се у овом периоду појављују тумори које патохистолози у Америци, Енглеској и Немачкој не могу да класификују.

Према речима др Грујичић, мора да се направи научна студија која ће доказати шта је у Србији загађено.

"Не можете гледати целу популацију, морате гледати локације које су бомбардоване, а бомбардовано је 70 одсто цивилних циљева, свако постројење које је било на мапи хазарда", рекла је Грујичићева.

Ако се догоди поплава, земљотрес, бомбардовање, тада се ослобађају токсичне материје из тих постројења и у одређеном региону се прави еколошка катастрофа, објашњава Грујичићева.

"Није цела Србија загађена, оно што ниједна власт није урадила после 1999. године је методична и тачна научна анализа", каже Грујичићева и додаје да свуда у свету имате признате математичке моделе на основу којих може да се израчуна колико је било токсичних материја.

"Каснимо, али нисмо закаснили", закључила је Грујичићева.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 24. мар 2019, 11:39) - Sale [нерегистровани]

Gospodjo

Svaka rec vam je zlatna,zelim vam puno uspeha u zivotu i radu !

(недеља, 24. мар 2019, 11:30) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

Bravo

Nadam se da ce ovo cuti i oni koji mogu,moraju, nesto da pokrenu. Lomljenje i dranje na ulicama sigurno nece nista da promeni,zasucimo rukave i na rad kako je gospodja rekla ne po partijskom sistemu nego svi koji Srbiji misle dobro